Filippinernes ny præsident vil dræbe kriminelle

Det var ikke blot hård retorik i valgkampen, da Rodrigo Duterte lovede de filippinske vælgere, at han ikke vil se gennem fingre med kriminalitet og korruption.

Det siger den nyvalgte præsident på sit første pressemøde, siden han vandt en jordskredssejr ved Filippinernes præsidentvalg mandag.

Det sydøstasiatiske land skal genindføre dødsstraf, og politiet vil i nogle situationer få ordre til at skyde for at dræbe, siger Duterte.

- Jeg vil opfordre Kongressen til at genindføre døden ved hængning, siger han på pressekonferencen i byen Davao, hvor han i mange år har været borgmester.

Dødsstraffen, der ellers blev afskaffet for ti år siden, skal kunne anvendes for en bred vifte af forbrydelser som især narkokriminalitet, men også drab, voldtægt og røveri.

Han slår også fast, at organiserede kriminelle eller mistænkte, der anvender vold for at undgå anholdelse, fremover risikerer at blive skudt.

- Hørte I det? Skyd for at dræbe for hver organiserede forbrydelse, sagde han.

Under valgkampen har den 71-årige Duterte vakt international opsigt med sine hårdtslående valgløfter. Blandt andet har han sagt, at han helt vil afskaffe kriminalitet senest et halvt år efter, at han er tiltrådt som præsident.

Ved flere lejligheder har han lovet, at han vil slå titusinder af kriminelle ihjel og fodre fiskene i Malia-bugten med ligene.

Duterte siger, at hans metoder har gjort Davao med de to millioner indbyggere til en af de sikreste og mest velstående byer i Filippinerne.

Menneskerettighedsorganisationer beskylder ham derimod for at stå bag dødspatruljer, som har slået over tusind mennesker ihjel i løbet af hans mangeårige styre i storbyen.

Duterte skal efter planen tages i ed ved en ceremoni 30. juni.

/ritzau/AFP

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip