Filippinske tropper dræber 40 oprørere fra berygtet bande

Skrevet af admin

11/07/2016

Dagens topnyheder

Filippinske soldater har den seneste halvanden uge dræbt omkring 40 oprørere fra den militante gruppe Abu Sayyaf. Gruppen er især kendt for bortførelser, halshugninger og afpresning.

Oprørerne har mistet livet under kampe på de sydlige øer Basilan og Sulu, oplyser landets militær ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Offensiven mod Abu Sayyaf er en del af den nye filippinske regerings bebudede krig mod gruppen.

Præsident Rodrigo Duterte, der tiltrådte posten 30. juni, har således svoret at udslette Abu Sayyaf. Gruppen har voldt skiftende filippinske regeringer store problemer, og den betegnes af USA som en terrororganisation.

Under valgkampen vakte den 71-årige Duterte international opsigt med sine hårdtslående valgløfter. Blandt andet har han ifølge nyhedsbureauet AFP sagt, at han helt vil afskaffe kriminalitet senest et halvt år efter, at han er tiltrådt som præsident.

Og ved flere lejligheder har han lovet, at han vil slå titusinder af kriminelle ihjel og fodre fiskene i Malia-bugten med ligene.

Abu Sayyaf er ifølge det norske nyhedsbureau NTB et løst netværk af islamistiske oprørere. Det blev grundlagt i de tidlige 1990'ere med støtte fra Osama bin Ladens al-Qaeda-netværk. I dag har gruppen omfavnet den militante bevægelse Islamisk Stat (IS).

Gruppen kæmpede i begyndelsen for islamisk selvstyre på Filippinerne, hvor 80 procent af befolkningen er katolikker.

Ifølge sikkerhedseksperter er oprørerne dog i dag mindre motiveret af den islamistiske ideologi og mere motiveret af penge. Samtidig har gruppen gennemført en række angreb på Filippinere gennem årerne

Abu Sayyaf tjener enorme summer på løsepenge for de bortførte. Ifølge nyhedsbureauet Reuters har gruppen lige nu mindst 14 gidsler, herunder en hollænder, en nordmand, fem filippinere og syv indonesere.

I løbet af de seneste to måneder har gruppen halshugget to canadiske statsborgere. Oprørerne havde krævet 6,5 millioner dollar - godt 40 millioner kroner - i løsesum for dem hver.

/ritzau/