Filminstruktør Alain Resnais død i Paris

Den anerkendte franske filminstruktør Alain Resnais er død i Paris, oplyser hans producer til det franske nyhedsbureau. Han blev 91 år.

Resnais film er blevet forbundet med den nye bølge i Frankrig i 1950'erne og 1960'erne.

Blandt hans mest kendte værker er dokumentarfilmen "Nat og tåge" om nazisternes dødslejre. Han opnåede berømmelse med "Hiroshima, min elskede" fra 1959 og "I fjor i Marienbad" fra 1961, der begge eksperimenterede med fortælleformer og handlede om fantasi og problematiske eller smertelige erindringer.

Resnais opfattede ikke sig selv som en del af nye franske bølge, og skilte sig også ud ved at arbejde tæt sammen med forfattere - deriblandt Marguerite Duras og Alain Robbe-Grillet.

I sine senere film beskæftigede Resnais sig mere med sammenhængen mellem film og teater og musik, hvor han filmatiserede teaterstykker af Alan Ayckbourn, Henri Bernstein og Jean Anouilh.

Gennem sin karriere, der strakte sig over seks årtier, modtog Resnais en række priser ved internationale filmfestivaler.

Blandt de mest roste film fra den ældre Resnais er "Providence" fra 1977, der fik Bodilprisen for bedste europæiske film i 1978, samt "Min onkel fra Amerika" fra 1980 og Smoking/No Smoking fra 1994.

"Providence", der var Resnais' første film på engelsk, havde blandt andre John Gielgud og Dirk Bogarde i hovedroller.

Filmen "Min onkel fra Amerika" er baseret på neurobiologen Henri Laborits teorier om dyreadfærd og fortæller tre sammenvævne fiktive historier om personer, der identificerer sig med klassiske franske filmstjerner. Filmen var en af Resnais største publikumssucces'er.

I 1969 blev Resnais gift med Florence Malraux, som var datter af den franske statsmand og forfatter André Malraux, og som var et næsten fast medlem af hans forskellige filmhold. Hans anden kone, Sabine Azéma, spillede med i de fleste af hans film fra perioden efter 1983.

/ritzau/AFP

Dagens Gossip