Filmkritikere: De store mestre står i kø til Bodilpriser

- Det har været et rent dynamitår.

Sådan siger Jacob Wendt Jensen, formand for De Danske Filmkritikere, efter årets Bodilnomineringer er blevet offentliggjort torsdag.

- Det er de store danske mestre, der står i kø for at vinde, siger han.

"Jagten", "Nymphomaniac", "Sorg og Glæde", "Nordvest" og "Kvinden i Buret" er blandt andet nomineret som årets bedste film.

Instruktørerne af de fire førstnævnte film har alle tidligere vundet en Bodil, mens instruktøren af "Kvinden i Buret", Mikkel Nørgaard, har været nomineret.

- Alle dem, vi ved, der kan lave film, har lavet nogle rigtig gode film i år. De kan ikke alle sammen vinde, så det bliver knaldhårdt at vinde en Bodil, siger Jacob Wendt Jensen.

"Sorg og Glæde", "Nordvest" og "Kvinden i Buret" er alle nomineret tre gange hver især. Men det er "Nymphomaniac" og "Jagten", der er løbet med flest nomineringer. Begge film er nomineret seks gange.

- Lars von Trier er jo bare et kapitel for sig. Han satser og laver noget spændende og nyt, og det kan filmanmelderne godt lide, siger Jacob Wendt Jensen.

- Og så har Thomas Vinterberg lavet en af sin karrieres tre bedste film. Den har solgt mange billetter i Danmark, de danske filmanmeldere er vilde med den, og den er også shortlistet til en Oscar, fortsætter han.

Til gengæld har tre film, der har været slået stort op, "I Lossens Time", "Only God Forgives" og "Spies & Glistrup", kun fået en nominering hver. Et andet år kunne de være løbet med flere nomineringer.

- Det kan man tillade sig at sige, for det er et godt år. Det er tre film, som det er logisk at nævne, men som ikke ligger i top fem, siger Jacob Wendt Jensen.

- Normalt er der måske kun fire-fem gode danske film, i år har der været otte-ti stykker. Og det gør, at det bliver meget uforudsigeligt, hvem der vinder en Bodil.

Den 1. februar bliver statuetterne uddelt på Bremen Teatret i København.

/ritzau/

Dagens Gossip