Finansforbund: Det hjælper ikke at skærpe skatteregler

Selv om Enhedslisten foreslår, at bankansatte skal straffes, hvis de rådgiver kunder om, hvordan de slipper for at betale skat, kan Danmark kan få svært ved at dæmme op for international skattespekulation på egen hånd.

Det mener de bankansattes organisation Finansforbundet, efter at en dokumentarserie fra DR har sat fokus på danskeres brug af udenlandske skattely.

- Der er meget skærpede regler for bankrådgivning i forvejen, og den rådgivning, der bliver påpeget her, foregår i Schweiz, så det hjælper ikke meget at skærpe reglerne yderligere, hvis rådgivningen foregår i udlandet, siger formand Kent Petersen.

I den seneste udsendelse, der blev vist mandag aften, blev der blandt andet kastet et kritisk lys på Jyske Banks rådgivning af en journalist, der havde opsøgt banken under dække af at være forretningsmand med ønske om rådgivning i skattespekulation.

Kent Petersen finder den konkrete sag kritisabel, men han mener ikke, der er tale om en generel tendens i finanssektoren.

- God tone i branchen er, at vi ikke yder rådgivning, der har til formål at unddrage sig skattebetaling eller misbruge huller i lovgivningen. Vi skal yde rådgivning, så vi kan stå på mål for moral, etik og ikke mindst den gældende lovgivning, fastslår han.

Finansforbundets formand er dog ikke stødt på problematikken, før DR bragte den frem.

- Finanskrisen har vist eksempler på nogle mere eller mindre hensigtsmæssige rådgivningssituationer, men hvis jeg skal generalisere, så er det her ikke noget, vi støder på.

- I udsendelsen afviser både Nordea og Danske Bank, som er de store spillere på området, at indgå i en sådan rådgivningssituation, og det er for mig med til at vise, at det her ikke er et problem i Danmark, påpeger han.

/ritzau/

Dagens Gossip