Finansforbundet forstår ikke spareplaner fra Nordea

Nordea skal nu spare dobbelt så meget som hidtil planlagt. Fra at have haft besparelser for 3,3 milliarder kroner på skrivebordet skal der nu spares det dobbelte.

Og hos Finansforbundet kan man ikke se fornuften i, at der skal spares efter et overskud på 30 milliarder kroner i 2013.

Det tyder desværre på, at de ansatte endnu engang kommer til at betale prisen for en spareplan, der virker grotesk, mener Finansforbundet.

- Det er mildest talt dybt uforståeligt, når Nordea i dag ledsager et regnskab af den støbning med en fordobling af de allerede enorme besparelsesplaner for koncernen de næste to år, siger forbundets formand Kent Petersen i en kommentar til regnskabet.

- Det vækker jo af bitter erfaring stor bekymring på medarbejdernes vegne, for det er desværre ofte her, en omkostningsreduktion ender, selvom Nordea ikke oplyser specielt klart, hvor og hvordan pengene skal findes, siger han.

De bankansatte er medlemmer i Finansforbundet - og Kent Petersen peger på, at det er medarbejderne, "som har bidt tænderne sammen og løbet rigtigt stærkt for at få Nordea så godt igennem krisen, som de er kommet".

Kent Petersen mener, at bestyrelsen i Nordea "har stirret sig blinde" på målsætningen om en forretning af egenkapitalen på 15 procent. Regnskabet for 2013 viser en egenkapitalforrentning på 11 procent.

- Selvfølgelig skal en bank kunne tiltrække aktionærer og kapital, men det var den slags niveauer og ensidigt fokus på forrentning af egenkapitalen, vi så før finanskrisen i midten af 00'erne, påpeger Finansforbundets formand.

- Bestyrelsen driver altså en bank og ikke en kapitalfond. Der er behov for blik for andet end aktionærudbytte, og det bliver kunder og medarbejdere, der kommer til at betale prisen, siger han.

/ritzau/

Dagens Gossip