Finansiel Stabilitet går i kødet på Roskilde Bank-boss

Skrevet af admin

02/05/2016

Dagens topnyheder

Finansiel Stabililitet, der sagsøger Roskilde Banks tidligere ledelse, er gået i gang med at afhøre bankens tidligere absolutte topmand og direktør i en menneskealder, Niels Valentin Hansen.

Fra start går Finansiel Stabilitet i rette med den forklaring, Niels Valentin Hansen har afgivet til sine egen advokat.

Her fortalte Niels Valentin Hansen, at han op til sin pension i 2007 havde trukket sig fra arbejdet med at vurdere udlån og havde lagt det over hos sin kreditdirektør Allan Christensen.

- Vi kan se, at der i 2004 og frem til efteråret 2006 ingen ændringer var i dine ansættelsesforhold, dit ansvar og dine kompetencer.

- Vi kan se, at der heller ikke sker en revision af dine vederlag, siger Finansiel Stabilitets advokat Christian Alsøe. Han angriber dermed, at Valentins ansvar skulle være mindsket op til bankens spektakulære krak i 2008.

- Der var ingen ændring. Jeg tror bare, at det var en forlængelse af min kontrakt, siger en tydeligt irriteret Niels Valentin Hansen.

Finansiel Stabilitet fremlægger herefter en lang liste over lån, som Niels Valentin Hansen har sat sin signatur på, efter den dato han har forklaret, at han trak sig fra arbejdet med at godkende lån.

Blandt andet et stort lån til den kendte ejendomsspekulant Carsten Leveau i 2005.

- Der står dine initialer. Er det udtryk for, at du har været med til at bevilge lånet? Spørger Christian Alsøe, mens Niels Valentin Hansen svarer:

- Det kan jeg ikke huske. Det er 10 år siden. Så du spørger, hvad jeg tror, der er sket. Man kan jo tro mange ting.

Sagen om Roskilde Bank udløber af dens spektakulære krak i 2008. Efter en aggressiv vækst op til finanskrisen faldt banken fra hinanden, og efterlod aktionærer og ikke mindst statens skraldeselskab, Finansiel Stabilitet, med enorme tab.

Niels Valentin Hansen blev som tidligere mangeårig bankdirektør af mange anset for at være hovedårsagen til de enorme tab. Bestyrelsen blev opfattet som for svag til stoppe ham.

Han og flere andre medlemmer af Roskilde Banks tidligere ledelse er sagsøgt for en rund milliard plus renter af netop Finansiel Stabilitet, der overtog banken efter krakket.

Niels Valentin Hansen og den tidligere ledelse er anklaget for at have svigtet i långivningen ved at have sat gang i voldsom vækst, ikke have haft en god nok styring på udlånet og ikke at have fulgt Finanstilsynets advarsler.

/ritzau/