Finanskrisens store fald har kostet 2,2 milliarder dollar

Det er umuligt at opgøre, hvad Lehman Brothers' kollaps for fem år siden samlet har kostet samfundet.

Krakket har sendt chokbølger ud i den globale økonomi, boligpriser og aktiekurser er raslet ned. Tusindvis af virksomheder har måtte dreje nøglen om og sende millioner af ansatte ud i arbejdsløshed.

Men selvom det store regnestykke over konsekvenserne af Lehman-kollaps nok aldrig bliver gjort op, er det nu kommet frem, at alene oprydningsarbejdet internt i finanskoncernen har kostet milliarder af dollars.

Udgifter for 2,2 milliarder dollar

Lehman Brothers valgte at søge om økonomisk rekonstruktion via Chapter 11, US Bankruptcy code, som svarer til at gå i betalingsstandsning i Danmark.

Ifølge CNN Money viser en samlet opgørelse over udgifterne i forbindelse med rekonstruktionen, at der nu er brugt i alt 2,2 milliarder dollar på advokater, revisorer, konsulenter og andre eksperter

»Det var en meget kompliceret sag. Det var ikke kun, at den var stor. Men den var virkelig stor, og den indeholdt nogle nye problemstillinger,« siger Nancy Rapoport, der er juraprofessor ved Universitet i Nevada, Las Vegas.

Regningen på indtil videre 2,2 milliarder dollar er den højeste, der nogensinde er set i amerikansk konkurshistorie. Til sammenligning kostede det 793 millioner dollar, da det famøse energiselskab, Enron gik konkurs i 2001.

Stadig opgaver for kuratorer

Og regningen for Lehman-krakket er langt fra skrevet færdig endnu. Selvom finanshuset genopstod som en fond sidste år, efter at være rekonstrueret, fortsætter opgaverne med at sælge aktiviteter fra og betale kreditorer tilbage.

Indtil videre er der blevet betalt 47,2 milliarder tilbage til kreditorer, og ifølge det seneste estimat vil der i alt blive betalt omkring 80 milliarder tilbage. Det er dog langt under en tredjedel af kreditorernes samlede godkendte krav på 308,7 milliarder dollar.

I alt 30 advokatfirmaer har været involveret i oprydningsarbejde i forbindelse med Lehman Brothers. Blandt dem er Alvarez & Marsal, der ifølge retsopgørelser har tjent 657 millioner dollar på arbejde. Firmaet har haft 160 ansatte på sagen siden 2009, men nu er antallet »kun« 50 ansatte.

Timeløn på 1000 dollar

Et andet firma er Weil, Gotshal & Manges - som har været hovedrådgiver for konkursboet - og har tjent 484 millioner dollar på advokatbistand til en timeløn på 1000 dollar.

Firmaet sagde i forbindelse med en retshøring sidste år, at dets ansatte havde dedikeret mere end 747.000 timer på sagen siden september 2008.

En af advokaterne, Harvey Miller udtalte til CNN Money, at han ikke på nogen måde var pinligt berørt over de store advokatregninger.

»Du bliver nødt til at se det i den kontekst, at der bogstaveligt talt var hundredevis af professionelle, der arbejdede på at beskytte aktiverne og gøre dem mere værd, end de var i september 2008,« sagde han til avisen.

Advokat: Pengene er godt givet ud

Ifølge ham ville mange af Lehman Brothers værdier være blevet solgt med store rabatter, hvis de skulle have været afhændet, da krisen var på sit højeste. Derfor mener han, at udgifterne til advokater og konsulenter er godt givet ud.

»Var det passende at bruge den slags penge på at skabe den slags værdi? Svaret er let,« sagde han.

Myndighederne har dog i løbet af processen gjort noget for at forsøge at tøjle udgifterne, så der kom flere penge ud af rekonstruktionen til kreditorerne. I maj 2009 besluttede en dommer ved konkursretten, at nedsætte en komité til at overvåge udgifterne.

Det blev blandt andet besluttet, at der eksempelvis ikke måtte bruges mere end 10 cent per fotokopi, der blev lavet i forbindelse med sagen, arbejdsmiddage måtte ikke koste mere end 20 dollar, og flyrejser måtte kun foretages på billigste klasse.

Dagens Gossip