Finanslov: K har fået flest millioner for mandaterne

Skrevet af admin

19/11/2015

Dagens topnyheder

Det var med store smil, at forhandlerne fra de fire blå partier torsdag formiddag kunne præsentere en aftale om næste års finanslov.

Men selvom alle partier kan være tilfreds med resultatet, så har nogle høstet større gevinster end andre, vurderer to politiske kommentatorer.

- I betragtning af det mandatmæssige styrkeforhold, så er det gået rigtig godt for De Konservative, konstaterer Erik Holstein fra Altinget.

Både han og Hans Engell kalder fastfrysningen af grundskylden et stort resultat for Folketingets mindste parti.

- De Konservative har fået det optimale, og de har fået mere, end det, de kunne regne med, vurderer Engell over for Ritzau.

Dividerer man 2016-værdien af de tre støttepartiers mærkesager med partiernes mandatantal har Konservative fået 95 millioner kroner for hvert mandat, mens Liberal Alliance lander på 36 og Dansk Folkeparti på 31.

Og selvom begge kommentatorer finder denne opgørelse noget forsimplet, så fremhæver de begge Dansk Folkeparti som den aftalepart, der kan være mindst tilfreds.

- Det havde været rart for dem at få noget mere på velfærdsområdet, mener Erik Holstein og uddyber:

- Man vidste godt, at de ikke ville få en offentlig vækst på 0,8 procent, men kombinationen af kontanthjælpsloft, fastfrysning af grundskylden og lavere registreringsafgift gør, at den social profil vil blive anfægtet og brugt imod DF.

Også Hans Engell ser potentielle problemer for blå bloks største parti, der som sit største resultat har den såkaldte "værdighedsmilliard" på ældreområdet.

- Omprioriteringsbidraget lægger pres på velfærdsydelserne i kommunerne, som samtidig vil stå med et flygtningeproblem i forhold til integration, bolig og job, siger han og uddyber:

- Der kan især Dansk Folkeparti og deres værdighedsmilliard komme i problemer, hvis kommunerne ikke har økonomi til at levere det, man forestiller sig.

Både Holstein og Engell noterer sig i øvrigt, at regeringspartiet Venstre har stor indflydelse på det endelige resultat.

- Claus Hjort (Frederiksen, finansminister, red.) har formået at bruge de modsatrettede ønsker hos støttepartierne som en modvægt til hinanden, og han er landet meget tæt på det, han gerne ville i udgangspunktet, påpeger Erik Holstein.

/ritzau/