Finanslov: Parcelhusejere får fastfrosset grundskylden

Skrevet af admin

19/11/2015

Dagens topnyheder

Boligejere, bilejere og ældre.

Det er de tre grupper, der ser ud til at få mest ud af næste års finanslov, som torsdag blev indgået mellem V-regeringen og de tre øvrige partier i blå blok.

Finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) lægger vægt på, at det er lykkedes at indgå en økonomisk ansvarlig aftale, hvor alle initiativer er finansieret med besparelser andre steder

- Vi sikrer en ansvarlig økonomisk politik, og vi bevæger os væk fra underskuddet på den strukturelle saldo, siger Claus Hjort Frederiksen.

Trods den stramme økonomi har hvert af de tre borgerlige partier uden for regeringen fået gennemført deres hovedkrav.

Boligejere kan glæde sig over, at De Konservative har fået indfriet deres ønske om at fastfryse grundskylden i kroner og øre for boligejerne i 2016. Det skal give boligejerne ro indtil nye ejendomsvurderinger er på plads i 2017.

De Konservatives formand Søren Pape Poulsen siger:

- Grundskylden er og bliver en uretfærdig skat, som tvinger helt almindelige danskere fra hus og hjem. Alene i 2016 var den planlagt til at skulle stige 750 millioner kroner. Det har vi nu fået sat en stopper for, siger Søren Pape Poulsen.

Bilejerne kan glæde sig over, at Liberal Alliance har fået gennemført sit krav om at sænke registreringsafgiften fra 180 til 150 procent.

- Liberal Alliance ønsker som bekendt at fjerne registreringsafgiften helt, og første hug i afgiften var det sværeste. Liberal Alliance vil arbejde for at sænke den yderligere, hver gang vi får chancen, siger Anders Samuelsen (LA).

Dansk Folkeparti har kæmpet for at holde Venstre fast på valgløftet om at sikre 2,4 milliarder kroner til sygehuse og kronisk syge. Pengene skal blandt andet gå til hurtigere udredning og behandling, indsats for demente og ældre medicinske patienter.

Samtidig har DF fået afsat én milliard kroner årligt fra 2016 og frem til en såkaldt "værdighedspolitik" for ældre i alle kommuner.

- Vi gik til valg på tre ting, vi ville have løftet: Sundhedsområdet, ældreområdet og politiet, og alle tre områder får vi løftet med denne finanslovsaftale, siger Kristian Thulesen Dahl med henvisning til, at finansloven også afsætter penge til den politiaftale, der netop er indgået mellem blå blok og Socialdemokraterne.

Aftalen finansieres blandt andet ved at skære i udviklingsbistanden ned til 0,71 procent af BNI. Det er stadig over FN's anbefaling, men endnu et skridt væk fra den tidligere regerings oprindelige ambition om en udviklingsbistand på 1,0 procent af BNI.

Samtidig har Dansk Folkeparti accepteret en lav vækst i det offentlige forbrug.

Dansk Folkeparti gik til valg på en vækst på 0,8 procent, men når regnemaskinerne er færdige i Finansministeriet ventes væksten at ende på lidt over de 0,3 procent som regeringen spillede ud med.

/ritzau/