Finansloven bliver uden overraskelser og nyskabelser

Sådan lyder vurderingen fra redaktør på Berlingske Politiko, Bent Winther.

»I de store linjer har regeringen gennemført en række reformer - blandt andet af kontanthjælpen, efterlønnen, skattesystemet, SUen, førtidspensionen - og lavet en vækstpakke med selskabsskattelettelser i foråret. Så den her finanslov markerer starten på en ny sæson, der reform- og begivenhedsmæssigt bliver mere stilfærdig. Det bærer finansloven også præg af. Det, vi har fundet ud af indtil videre, er, at der ikke er de store overraskelser i den. Den viderefører de dele af regeringens politik, som vi kender,« siger Bent Winther.

Han betegner den som en »vi holder skibet sejlende« og »sådan ser budgettet ud, og sådan kommer det til at se ud næste år«.

Der har været diskussion om, hvorvidt man skulle bruge de offentlige budgetter til at lave en saltvandsindsprøjtning til økonomien. Her har de økonomiske vismænd foreslået, at man pumper 12 milliarder i, men selv om regeringen har skruet op for udgifterne, er det langt fra i nærheden af vismændenes anbefalinger, slår Politiko-redaktøren fast.

Regeringen ser derimod ud til at følge det mønster, som har været lagt, siden den kom til for to år siden, nemlig at lave finanslov med støttepartiet Enhedslisten og reformer med de borgerlige partier, Venstre og de Konservative.

»Enhedslisten ser også ud til at have indstillet sig på det. I hvert fald har partiets politikere ikke været ude med meget hårde meldinger om, hvad de vil acceptere og ikke vil acceptere, og hvor deres smertegrænse går. Det kan tolkes i retningen af, at de passer på ikke at male sig selv op i et hjørne på forhånd,« siger Bent Winther.

Når Corydon har fremlagt regeringens forslag, vil det blive diskuteret i Folketinget i begyndelsen af september. Og på grund af Folketingets åbning først i oktober og adskillige årsmøder og politisk spillen med musklerne bliver der ikke før midten af oktober sat gang i forhandlingerne om en endelig finanslov.

Her vil forhandlingerne formentlig foregå i to spor, konstaterer Bent Winther.

»Vi har set, at regeringen har forhandlet på skift med Enhedslisten og Venstre, og så har man formået at spille dem lidt ud mod hinanden. Det forhandlingsmønster, kunne jeg forestille mig, ville gentage sig - at man prøver at køre i to spor, for der er klart noget i den her finanslov, som V og K gerne vil være med til,« siger han.

Derudover vil der køre separate forhandlinger i de enkelte ministerier, og endelig vil det hele samles i Finansministeriet til sidst, hvor man laver en aftale. Og i slutningen af november eller begyndelsen af december vil man lande en endelig finanslov, før arbejdet om en finanslov til 2015 skydes i gang.

Dagens Gossip