Finansloven bliver uden større lempelse

Regeringen vil overordnet holde fast i den stramme økonomiske kurs, men vil dog ifølge Berlingskes oplysninger spille ud med en »mindre justering« af det kommunale anlægsloft, hvilket betyder, at kommunerne formentlig vil kunne spendere lidt flere penge på kommunale anlægsarbejder. Dertil kommer en række andre mindre ekstrabevillinger og nye puljer på enkelte ministerier med en ekstra milliard til de videregående uddannelser som den største.

De økonomiske vismænd har argumenteret for, at der eksisterer et økonomisk råderum til at lempe finanspolitikken med op til 12 milliarder kroner næste år. En lempelse, som økonomerne har argumenteret for siden juni måned. Så sent som i sidste uge foreslog overvismand Hans Jørgen Whitta-Jacobsen, at stimuleringen af samfundsøkonomien kunne ske ved at fremrykke elementer af den skattereform, som et bredt politisk flertal indgik forlig om i sommeren 2012.

Det kunne eksempelvis ske ved at fremrykke forhøjelsen af beskæftigelsesfradraget. Lavere skatter vil stimulere forbruget og holde en hjælpende hånd under væksten og beskæftigelsen, mener overvismanden. En række socialdemokrater, faglige ledere og SFere bakkede i foråret op om kravet om en lempelse. Og Enhedslisten har en lempelse som et af partiets hovedkrav til de kommende forhandlinger om finansloven.  Men regeringen og Bjarne Corydon vil altså holde på pengene.

I flere interviews lige efter sommerferien gav statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) udtryk for, at der er sket et stemningsskifte i dansk økonomi, og at der er grund til forsigtig optimisme. En større lempelse af finanspolitikken kan i den situation være med til at overophede økonomien, lyder vurderingen. En række andre økonomer herunder Nationalbanken har derfor advaret mod at lempe finanspolitikken.

Finansministeren fremlægger forslaget til næste års finanslov tirsdag formiddag.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip