Finansmarkederne til skæbnedag med forsigtig optimisme

Skrevet af admin

22/06/2016

Dagens topnyheder

I ugevis har troen på, om briterne stemmer sig ud af EU eller vælger at blive i den paneuropæiske klub, afgjort stemningen på aktiemarkederne. Skeler man til finansmarkederne onsdag aften, dagen før valget, er troen på det sidste.

En uge inde i juni sendte en pludseligt opstået frygt for, at Storbritannien ville ende med at stemme sig ud, aktiemarkedet på et fem dage langt dyk. Siden er troen på et fortsat medlemskab stille vendt tilbage.

- Meningsmålingerne indikerer, at resultatet er fifty-fifty. Men de misser normalt at tage højde for en bølge til støtte for at fastholde ting, som de er, der kommer i sidste øjeblik, siger cheføkonom hos Pantheon Economics Samuel Tombs ifølge avisen The Guardian.

Onsdag blev det da også til små stigninger for alle de toneangivende europæiske indeks. I London steg FTSE 100-indekset med 0,6 procent og nåede sit højeste niveau i to uger. Samme stigninger prægede børserne i Frankfurt og Paris.

Det på trods af at den sidste meningsmåling før valget har vist et lille forspring til den fløj, der vil have Storbritannien ud ad EU.

- Mine penge er på, at dette her bliver langt mere som år 2000-problemet end som Lehman Brothers, skrev porteføljemanager hos Brandywine Global Jack McIntyre tidligere i et notat med reference til frygten for, at alle computere ville bryde sammen ved årtusindskiftet og investeringsbanken Lehman Brothers' kollaps, der for alvor udløste finanskrisen.

I USA er stemningen midt på handelsdagen onsdag ikke så positiv, som den var ved lukketid omkring i Europa.

Det toneangivende S&P 500-indeks falder omkring klokken halv otte dansk tid med 0,1 procent, mens indekset for de største aktier, Dow Jones, dykker med 0,3 procent.

Torsdag stemmer briterne. De første resultater forventes over midnat og et endeligt resultat tidligt fredag morgen.

/ritzau/