Finansmarkederne ventes at slå hul i statskassen

Skrevet af admin

24/08/2015

Dagens topnyheder

Dansk økonomi er inde i et opsving. Alligevel fattes riget penge, fremgår det af den halvårlige publikation, Økonomisk Redegørelse, som finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) har lagt frem mandag.

Redegørelsen giver et noget anderledes bud på, hvor stort det faktiske offentlige underskud vil være i år, end den redegørelse, den tidligere regering fremlagde i maj.

Danmark har således udsigt til et underskud på 53,9 milliarder kroner i år, hvilket svarer til 2,7 procent af bruttonationalproduktet, BNP, i år og 56,9 milliarder eller 2,8 procent af BNP næste år.

Til sammenligning regnede den daværende SR-regering i maj med et faktisk offentligt underskud på 1,3 procent af BNP.

Den væsentligste forklaring på forskellen er forventningen til, hvor meget danskerne vil få i afkast på deres pensionsopsparinger og dermed betale i skat, fremgår det af redegørelsen.

- Svækkelsen af den faktiske saldo afspejler overvejende en nedjustering af indtægterne fra pensionsafkastskatten med knap 22 milliarder kroner (svarende til cirka 1,1 procent af BNP) afledt af udviklingen på de finansielle markeder, skriver Finansministeriet.

Pensionsafkastskatten bliver hævet hvert år i januar fra ens pensionsopsparing, hvad enten det er en kapitalpension, ratepension eller livrente.

Man betaler en skat på 15,3 procent af alt afkast på pensionsordningen, og derfor svinger de indtægter, staten har herfra, naturligvis i takt med udviklingen på de finansielle markeder, som det kan være svært at spå om.

Finansministeriet forklarer, at baggrunden er, at ministeriet regner med, at renterne vil stige resten af året og i 2016. En konsekvens af stigende renter er blandt andet faldende obligationskurser, og dermed lavere afkast i mange pensionsordninger.

Ud over pensionsafkastskatten regner regeringen også med lavere personskatter, blandt andet fordi lønnen er steget mindre end ventet, og derudover regner regeringen med mindre indtægter fra Nordsø-olien og lavere momsindtægter og punktafgifter.

/ritzau/