Finansminister Bjarne Corydon gør op med begrebet velfærdsstat

Efter to år med kritik fra støttepartiet Enhedslisten og fra dele af egne rækker for en usolidarisk økonomisk politik tager finansminister Bjarne Corydon (S) nu til genmæle i et interview med Politiken.

Reformerne af blandt andet kontanthjælp, førtidspension og skat er gennemført, fordi regeringen mener, at de er vejen til et bedre samfund. Og den såkaldte konkurrencestat er den moderne udgave af velfærdsstaten, siger finansministeren:

»Sandheden er, at vi er i fuld gang med en voldsomt positiv dagsorden, der handler om at styrke og modernisere velfærdsstaten, og at resultatet af den forandring vil være et langt bedre samfund end det, vi har i dag,« siger Bjarne Corydon til avisen.

Konkurrencestaten har med sit fokus på effektivitet og produktivitet et ønske om at trimme velfærden ned. Det er en modernisering af velfærdsstaten – ikke en trussel mod den, mener finansministeren.

»Jeg tror på konkurrencestaten som den moderne velfærdsstat,« siger Bjarne Corydon, som mener, at »hvis man skal sikre opbakning til velfærdsstaten, må man fokusere på kvaliteten af de offentlige serviceydelser frem for på overførselsindkomster«.

Enhedslistens politiske ordfører, Johanne Schmidt-Nielsen (Ø), mener, at finansministeren »har købt højrefløjens fortælling om, at velfærdssamfundet er en byrde for økonomien«:

»Det er lidt skræmmende, at vi har et fremtrædende socialdemokratisk medlem af regeringen, som vil udvikle samfundet i retning af et konkurrencesamfund, hvor mennesket først og fremmest ses som et stykke arbejdskraft, der skal optimeres, og samfundet bare skal tilpasse sig markedets krav«.

Også SFs politiske ordfører, Jonas Dahl (SF), er skeptisk over for ideen om en konkurrencestat. Han har »ikke noget behov for at gøre op med betegnelsen ’velfærdsstat og tale om en ’konkurrencestat i stedet for. Det må være et socialdemokratisk bud,« siger han til Politiken.

Venstres gruppeformand, Kristan Jensen (V), kalder det »noget af en rejse, finansministeren har været på«:

Det lyder, som om han har gået på Cepos-akademi. Han virker inspireret af Lars Løkkes landsmødetale fra sidste år, som netop handlede om, at vi skal have mere konkurrence for at sikre, at vi har råd til velfærdssamfundet på sigt«.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip