Finanstilsynet ser på om boligkøbere låner for meget

Den glohede temperatur på boligmarkedet i København og Aarhus har fået Finanstilsynet til at undersøge, om bankerne går på kompromis med kredithåndteringen, når de yder lån til boligejerne i området.

Det skriver Finans.dk onsdag.

Det sker helt konkret ved at kigge på, om bankerne tillader kunderne at låne for mange penge i forhold til deres indkomst - den såkaldte gældsfaktor.

- Gældsfaktoren kan i den aktuelle situation være særlig vigtig som styringsredskab for bankerne, siger Kristian Vie Madsen, konstitueret direktør i Finanstilsynet.

Og der er sket et skred, hvis man spørger prissammenligningsportalen Mybanker.dk.

- Helt klart. Hvor bankerne tidligere tillod kunderne at låne husstandsindkomsten gange 3,5, når de købte bolig, hedder det i dag snarere husstandsindkomsten gange fire.

- Og jeg vil ikke afvise, at der er tilfælde, hvor bankerne tillader en endnu større gældsfaktor, siger John Norden, administrerende direktør i Mybanker.dk.

Finanstilsynet har derfor bedt bankerne om at indsende en lang række oplysninger om deres nyudlån til boligkøbende kunder.

- Vi er ved at kortlægge, hvordan en række af de store og mellemstore institutter agerer på boliglånemarkedet i de store byer, blandt andet med hensyn til ændringer i krav til kundernes gældsfaktor og rådighedsbeløb, siger Kristian Vie Madsen.

Danske Bank og Nordea erkender, at gældsfaktoren er kravlet i vejret, men det skyldes henholdsvis rentefald og flere handler, lyder det.

Jyske Bank og Nybolig kan omvendt ikke genkende billedet af, at gældsfaktoren skrider.

/ritzau/

Dagens Gossip