Finanstilsynet vil stramme grebet om bankerne

Avisen er kommet i besiddelse af Finanstilsynets vejledning, som indtil nu kun er blevet set af en lille, lukket kreds af folk i et udvalg nedsat af tilsynet.

»Vejledningen ser ud til at stramme skruen og indsnævre rammerne yderligere i forhold til, hvad der gælder for andre europæiske banker,« siger Henrik Barner Christiansen, der er partner og statsautoriseret revisor i KPMG.

Vejledningen er en uddybning af regnskabsbekendtgørelse, som kom for et år siden. Dengang blev bankerne lagt i stramme tøjler, fordi det blev indskærpet, at de skulle benytte en forsigtig tilgang i stedet for en neutral tilgang.

Ifølge Henrik Barner Christiansen er en lignende stramning i forhold til regnskabsaflæggelsen ikke set i nogen andre europæiske lande.

Bankerne vil ikke kommentere den nye praksis, som tilsynet lægger op til, fordi de ikke vil lægge sig ud med den magtfulde myndighed, men ifølge Jyllands-Posten er meldingen uden for citat er klokkeklar: Lysten til at låne penge ud til bestemte erhverv og privatkunder bliver mindre.

En kassekredit til en studerende eller nystartet virksomhed skal vurderes ud fra, om der inden for en kortere periode kommer en fornuftig indtjening, også selv om banken af erfaring ved, at kundetypen udvikler sig til en god kunde i løbet af nogle år.

Det vil betyde, at banken skal konstatere en såkaldt objektiv indikation på værdiforringelse og nedskrive på kunden, hvis der ikke umiddelbart er udsigt til en fornuftig indtjening. Finanstilsynet mener, at der blot er tale om en præcisering af reglerne, og at der ikke er stramninger på vej.

»Der kan være tilfælde, hvor nogle banker måske har troet, at tolkningen skulle falde ned i én spand, mens vi mener, at det skal være i en anden spand. Det er det, vi nu får præciseret,« siger vicedirektør i Finanstilsynet Kristian Vie Madsen til Jyllands-Posten.

Dansk Folkepartis erhvervsordfører, Hans Kristian Skibby (DF), frygter at de skærpede krav vil skade konkurrenceevnen og dermed koste danske arbejdspladser.

Han kræver derfor en redegørelse fra erhvervsministeren.

»Jeg oplever allerede nu at selv udlån til sunde virksomheder halter og kreditgivningen er blevet betydeligt fordyret med de skærpede krav som vi allerede har indført. Derfor er det dybt bekymrende hvis specialister på området har ret i, at de planlagte stramninger reelt indsnævrer rammerne yderligere i forhold til hvad det gælder i andre europæiske lande,« skriver han i en mail til Berlingske Nyhedsbureau.

Dagens Gossip