Finanstilsynet vil til bunds i Panama-sagen

Skrevet af admin

08/04/2016

Dagens topnyheder

Finanstilsynet vil nu undersøge, om banker har foretaget sig noget regelstridigt i forbindelse med stråmandsselskaber i udlandet.

Finanstilsynets direktør, Jesper Berg, siger nu i en opfølgning på udmeldingen i mandags, at man er i fuld gang med at snævre sit undersøgelsesfelt ind.

- Vi har fra starten sagt, at vi skulle finde ud af de tilsynsmæssige aspekter i det.

- Vi har diskuteret med vores nordiske kolleger, hvilke problematikker de har identificeret, og så har vi også fået nogle henvendelser fra pengeinstitutter, som vi også kigger på, siger Jesper Berg.

Han påpeger, at afsløringerne fra de såkaldte Panama-papirer stikker i mange retninger, og at det derfor er vigtigt for Finanstilsynet at skære sit fokus til.

- Det er en stor og kompleks problemstilling, og der er mange måder at gøre det her på. Vi vil gerne gøre det på den smarteste måde, og det er den, vi er ved at indkredse nu.

- Vi sidder ikke med 11 millioner sider og har kun et meget begrænset kendskab til disse dokumenter. Derfor vil vi i høj grad basere vores arbejde på egne undersøgelser, hvor vi beder om flere informationer fra bankerne.

- Vi kan lave meget specifikke undersøgelser, hvis vi vil. Det kræver bare, at vi ved, hvilken del af høstakken, vi skal lede i, siger han.

Jesper Berg understreger, at eksempelvis skatteunddragelse hører under Skat, men der er andre mulige problematikker med brugen af skuffe- og stråmandsselskaber i skattely, som kan have Finanstilsynets interesse.

- Vi har lavet masser af undersøgelser omkring hvidvaskforebyggelse og har også foretaget politianmeldelser tidligere.

- Derfor ved vi også præcis, hvor vi skal spørge, hvis hvidvaskning vel at mærke er en del af problematikken.

Direktøren siger, at det endnu er for tidligt at vurdere, hvornår man har undersøgt området tilstrækkeligt til at gå et spadestik dybere.

/ritzau/