Finland giver danske ishockeymænd solide VM-prygl

04/05/2015

Ishockeystormagten Finland er som regel en for stor mundfuld for det danske landshold, og styrkeforholdet mellem de to lande blev igen udstillet i VM-kampen søndag aften, som Danmark tabte med 0-3 efter en rasende ensidig forestilling.

Finnerne, der skulle revanchere sig for nederlaget til USA i premieren, satte sig på kampen fra første faceoff og var totaldominerende i samtlige 60 minutter, der udviklede sig som ren dansk overlevelse i CEZ Arena i Ostrava.

Hermed står Danmark med et point efter de første to kampe, hvilket bestemt er godkendt, men kampen mod finnerne afslørede også det danske holds begrænsninger, når tempoet bliver skruet i vejret.

At Danmark taber til Finland, er der intet nyt i. Det var 12. finske sejr i 13 indbyrdes opgør, og alt andet end en finsk sejr havde været en mindre sensation.

Danskerne var indstillet på at spille store dele af kampen i egen zone, men alligevel var det en smule nedslående, hvor lidt offensiv power, det danske mandskab kunne mønstre.

Mod så stærk en modstander mangler holdet en god førstekæde, der kan true i den anden ende og på den måde aflaste de prustende arbejdsmænd.

Skudstatistikken hed 20-4 efter første periode og 33-6 efter anden, og de tal fortæller en historie om, at Sebastian Dahm i det danske bur var kommet på hårdt arbejde i sin første VM-kamp i seks år.

Bolværket fra Rødovre holdt knap 28 minutter, indtil Jussi Jokinen styrede pucken ind i målhjørnet - et mål, som det noget uforståeligt tog dommerne hen ved 10 minutter at anerkende efter tilsyneladende meget grundige videostudier.

Præcis som i kampen mod Slovakiet knækkede den danske defensiv sammen i minutterne efter den første scoring. Kort efter kunne finnerne fordoble føringen, og så var der meget langt hjem.

Det danske hold stillede op i let svækket udgave, fordi den slidstærke wing Morten Poulsen måtte stå over med en skadet finger.

Det gav istid til veteranen Kim Staal, mens Mathias Bau Hansen rykkede frem i tredjekæden med Morten Green og Thomas Spelling.

Unge Bau Hansen skulle tydeligvis lige finde sig til rette i et tempo, der er noget højere end det, han er vant til fra Metalligaen, og den udvisning, han tog efter mindre end fire minutters spil, virkede noget klodset og unødvendig.

Danskerne er kommet til VM med stor ydmyghed, men skal det blive til point mod bedre hold, skal holdet både have heldet på sin side og levere en ekstraordinært god indsats. Ingen af delene var tilfældet mod Finland.

Nu venter et møde med mere overkommelige Hviderusland på tirsdag. Det er en af de modstandere, danskerne kan gøre sig forhåbninger om at besejre.

En sejr i den kamp vil bringe Danmark et stort skridt væk fra den altid lurende trussel om nedrykning.