Finsk supertalent fører an i en gylden ishockeyårgang

I virkeligheden var det måske en af de største komplimenter i Patrik Laines korte karriere, da han tirsdag aften blev udsat for en tilsyneladende overlagt svinestreg fra canadieren Corey Perry på vej ud i udskiftningsboksen.

At den rutinerede canadiske kaptajn med mere end 900 NHL-kampe på cv'et udså sig netop det 18-årige finske supertalent som mål for sin beskidte tackling, fortæller meget om, hvilket indtryk Laine allerede nu har gjort på internationalt niveau.

Med seks mål og fire assister i de syv gruppekampe er han VM-topscorer på et stærkt finsk landshold, og det siger sig selv, at Danmark torsdag eftermiddag får nok at gøre med at bremse manden, der går for at være et af verdens største talenter i sin årgang.

- Han er en kæmpestor gut, der skyder enormt godt, han er specielt dygtig i powerplay, for han har målnæse ud over det sædvanlige, siger Stefan Lassen, der til daglig spiller i den finske klub Pelicans og har mødt Laine flere gange.

I den kommende sommers NHL-draft bliver Laine spået til at blive udvalgt som nummer to eller tre. Kun amerikaneren Auston Matthews bliver vurderet til at være mere attraktiv end det finske stjernefrø.

- Du kan mærke, at han har farten og størrelsen. Man kan klart se, at der er noget ekstra i ham, siger Stefan Lassen.

Laine er en af grundene til, at finsk ishockey kan se fremtiden i møde med fortrøstning, for VM-stjernen er en del af en generation, der kan stå lige foran et gennembrud på verdensscenen.

De nordamerikanske talentspejdere har yderligere to finner i top-10 på ranglisten over de mest attraktive spillere i NHL-draften. Jesse Puljujärvi er en anden målskytte, der uden tvivl vil blive fisket af en NHL-klub meget tidligt.

Finland er forsvarende verdensmester på både U18- og U20-niveau, og især U20-triumfen vakte begejstring i det ishockeygale land.

Og nu er Patrik Laine sammen med en anden forward, Sebastian Aho, de to første fra den gyldne generation, der prøver sig af ved A-VM.

- Det er fremtiden for finsk ishockey, så der er meget fokus på dem. De er langt i deres udvikling i forhold til deres alder. Det er i de næste år, at de skal bevise talentet, så det bliver spændende at se, hvor langt de er kommet om fem år, siger Stefan Lassen.

Foreløbig kan de spille sig i VM-semifinalen torsdag eftermiddag. Det kræver en sejr over Danmark i kvartfinalekampen i Sankt Petersborg.

/ritzau/

Dagens Gossip