Fire år efter tsunami: 2595 japanere fortsat forsvundet

Skrevet af admin

11/03/2015

Mest læste i dag

Japan markerer onsdag fireårsdagen for naturkatastrofen den 11. marts 2011, hvor et voldsomt jordskælv udløste en tsunami, der blandt andet ødelagde store dele af atomkraftværket Fukushima.

Omkring 18.000 mennesker menes at have mistet livet under naturkatastrofen, der har efterladt mange synlige spor på landskaberne i den ramte region i det nordlige Japan, og som fortsat forpester tilværelsen for mange japanere.

Der bliver holdt en række mindeceremonier for ofrene i storbyerne og i mindre byer i katastrofezonen. En ceremoni i Tokyo bliver ledet af kejser Akihito og kejserinde Michiko.

På det tidspunkt, hvor katastrofen skete, blev der blev holdt et minuts stilhed i hele nationen. Det var klokken 14:46 (klokken 07:46 dansk tid).

Katastrofen, som er den værste, som har ramt Japan i fredstid, udløste tårnhøje bølger, som slog ind over kysten med samme hastighed som et jetfly. På få minutter blev byer og bebyggelser væltet og forvandlet til tændstikker, mens familier druknede.

Hele områder er stadig spøgelsesbyer og omkring 230.000 mennesker er stadig indkvarteret midlertidigt væk fra deres hjem.

Det præcise dødstal er opgjort til 15.891, men 2585 er stadig registrerede som savnede.

For mange af de efterladte har det forværret deres sorg, at der hersker usikkerhed om, hvad der skete med de pårørende, hvis lig aldrig er blevet fundet.

- Nogle er nødt til at lede, siger Takayuki Ueno, som i weekenden gik rundt og undersøgte en vinterstrand for at se, om han kunne finde jordiske rester af sin tre år gamle søn.

På stranden Shichigahama deltog 28 politimænd og kystvagter i en stille ceremoni, før de begyndte en eftersøgning efter savnede.

- Vi har fundet knogler på stranden, men det har mest været fra dyr, siger en politiofficer, Hidenori Kasahara.

Atomkatastrofen på Fukushima kaster stadig lange skygger over Japan og sætter stærke præg på det politiske liv. De brugte brændselstave er fjernet fra atomkraftværket, men der er problemer med blandt andet radioaktivt forurenet vand, og i befolkningen er der udbredt skepsis eller modstand mod atomkraft.

/ritzau/AFP