Fire år senere: Stadig uenighed om Utøya-mindesmærke

Skrevet af admin

22/07/2015

Dagens topnyheder

Når nordmændene onsdag markerer fireårsdagen for Anders Breiviks terrorhandlinger 22. juli 2011, bliver det uden et nationalt monument på fastlandet.

Det var ellers meningen, at den svenske kunstner Jonas Dahlbergs forslag til et mindesmærke, Memory Wound, skulle stå klar i år. Værket blev valgt af den norske regering som det nationale monument for ofrene for Anders Breiviks angreb.

Men efter modstand og retslige tiltag fra kritiske lokale beboere og politikere i den lokale Hole Kommune blev indvielsen tidligere på året foreløbigt udsat til næste år.

Og fremtiden for monumentet er lige nu usikker, lyder det fra Nora Ceciliedatter, der er projektleder på Koro, Kunst i offentlige rom.

- Foreløbig er projektet i venteposition, og vi ved ikke, om det kan være klart til næste år, siger hun til det svenske nyhedsbureau TT.

Dahlbegs kunstværk består dels af et 3,5 meter bredt snit gennem en odde på Sørbråten på fastlandet lige over for Utøya og dels af et monument i regeringskvarteret i Oslo.

Kunstneren bag mindesmærket er ikke overrasket over, at værket er blevet modtaget med blandede reaktioner og indtil videre er blevet udskudt.

- Jeg ser det som en del af processen at arbejde med de dele. Det er et meget følsomt emne, og derfor bør alle parter, der er involveret, lytte så meget som muligt til hinanden og bruge den nødvendige tid. Det er en del af sorgprocessen, siger Jonas Dahlberg.

På selve øen Utøya bliver et mindesmærke lanceret onsdag. Her bliver der ophængt en ring i rustfrit stål med navnene på 60 af de 69, der blev skudt og dræbt på øen under terrorangrebet.

De pårørende til de sidste ni ofre er endnu ikke parate til at få navnene skrevet på mindesmærket, men der er gjort plads til deres navne på ringen.

I alt blev 77 mennesker dræbt under terrorangrebet. Otte mistede livet, da en bombe sprang i Oslo, mens 69 personer blev dræbt på Utøya.

Den socialdemokratiske ungdomsorganisation, Arbeidernes Ungdomsfylking (AUF), der var på Utøya under angrebet i 2011 vender i år tilbage til øen for at afholde sin sommerlejr fra 7. til 9. august.

/ritzau/