Fire civile dræbt i nye ukrainske kampe trods våbenhvile

Skrevet af admin

19/07/2015

Dagens topnyheder

Ved udgangen af en uge, der ifølge Reuters har været den blodigste i Ukraine i over en måned, meldes fire civile og en soldat dræbt i byen Donetsk.

Det ukrainske militær og prorussiske separatister beskylder hinanden for at stå bag beskydningen i et boligkvarter lørdag.

Separatisterne oplyser, at en mand blev dræbt i angreb, som Ukraines hær står bag. En journalist fra Reuters har angiveligt set liget af en mand i en brændende bygning i den centrale del af Donetsk, men det er uvist, om der er tale om det samme offer.

Oprørerne i den østlige del af det uroplagede Ukraine påstår, at militæret har intensiveret sine angreb mod oprørerne.

Modsat hævder regeringen, at separatisterne i højere grad end tidligere nu retter deres angreb mod civile boligområder nordvest for de prorussiske oprøreres højborg i Donetsk.

Ifølge regeringen blev en soldat, en 49-årig mand, en kvinde og hendes barnebarn dræbt i angreb, som separatisterne står bag.

- De fleste beskydninger og væbnede angreb bliver udført af oprørerne om natten for at undgå at tiltrække opmærksomhed fra internationale observatører, siger Andrij Lysenko, talsmand for det ukrainske militær, til Reuters.

Det har ikke været muligt at få verificeret dødstallene, men lyden af kampe i Donetsk kunne fortsat høres lørdag aften, beretter Reuters-journalisten.

Flere end 6500 mennesker har mistet livet i konflikten, siden urolighederne mellem den ukrainske regering og prorussiske rebeller brød ud i april sidste år.

For fem måneder siden forhandlede man sig frem til en våbenhvile ved et møde i den hviderussiske hovedstad, Minsk, men den er siden blevet brudt utallige gange, og begge sider anklager modparten for at bryde aftalen.

Det er OSCE, der holder øje med brud på aftalen om at lade våbnene ligge, men ifølge organisationen har ingen af siderne trukket deres tunge artilleri tilbage fra frontlinjen, hvilket ellers er et krav i Minsk-aftalen.

Fredag beskrev OSCE situationen i den østlige del af landet som en humanitær krise, der forværres.

/ritzau/Reuters