Fire er tiltalt for terror i sagen om Krudttønden

Skrevet af admin

03/02/2016

Mest læste i dag

De fire mænd, der menes at have medvirket til Omar el-Hussein drab og drabsforsøg, er blevet tiltalt for medvirken til terror.

En femte mand, der var sigtet for medvirken til drab og drabsforsøg, blev for nylig løsladt af anklagemyndigheden.

Beslutningen om at rejse tiltale i sagen er ikke overraskende. For et godt stykke tid siden blev der reserveret dage i Københavns Byret til at behandle nævningesagen.

Den ventes at blive indledt 10. marts, og der er afsat 30 retsdage, har en anklager tidligere oplyst til Ritzau.

Lige siden drabene ved Krudttønden og nær synagogen i København har de fire mænd været sigtet for medvirken til de drab og drabsforsøg, som Omar el-Hussein begik 14. og 15. februar.

Men anklagemyndigheden vurderer altså nu, at mændenes påståede handlinger var en overtrædelse af terror-bestemmelserne i straffeloven.

Både de fire og den løsladte har fra begyndelsen nægtet sig skyldige.

Tiltalen gælder dog ikke skyderiet ved Krudttønden, hvor der blev holdt et debatmøde om ytringsfrihed. Her mistede filmmanden Finn Nørgaard livet.

I stedet handler anklageskriftet om drabet på vagten Dan Uzan, der stod ved synagogen i Krystalgade, samt om forsøgene på at dræbe to politifolk på stedet.

Tiltalen er formelt blevet rejst af justitsminister Søren Pind (V). Det er justitsministeren, der er øverste anklagemyndighed i sager om terror og andre forbrydelser mod staten.

- Som justitsminister er det en af mine fornemmeste opgaver at værne om danskernes tryghed og sikkerhed, udtaler Søren Pind i en pressemeddelelse.

- Med tiltalen er der taget et vigtigt skridt i forhold til at retsforfølge de personer, der efter anklagemyndighedens opfattelse bærer et medansvar for terrorangrebene i København, lyder det fra ministeren.

/ritzau/