Fire olympiske guldvindere i vægtløft taget for doping

Skrevet af admin

16/06/2016

Mest læste i dag

Fire vægtløftere fra Kasakhstan, der ved OL i London i 2012 vandt guld, havde doping i blodet, da medaljerne blev hængt om deres hals.

Det viser nye analyser af deres prøver fra dengang, skriver nyhedsbureauet Reuters.

Alle fire guldmedaljevindere er nu blevet frataget deres sejr.

Det er nye analyser af prøverne fra 2012, der har afsløret, at i alt ti vægtløftere har taget doping forud for de olympiske lege i den engelske hovedstad. Det blev til syv medaljer for de ti vægtløftere.

En af de fire OL-vindere, der nu er fanget, er et af sportens helt store navne: Den dobbelte olympiske mester Ilya Ilyin. Han beskrives af Reuters som vægtløftningens svar på Usain Bolt.

På det sociale medie Twitter følges han af hundredetusindevis af fans, og han er fire gange blevet kåret til årets vægtløfter. Han er samtidig indehaveren af flere verdensrekorder.

Det var ventet, at han ville blive et af de helt store medaljehåb for Kasakhstan ved det kommende OL i Rio de Janeiro, men han er nu blevet suspenderet, oplyser det internationale vægtløftningsforbund, IWF.

Derudover tæller listen af olympiske mestre, der nu er suspenderet, de tre kvindelige guldvindere fra OL i 2012 Zulfiya Chinshanlo, Maiya Maneza and Svetlana Podobedova.

Blandt de øvrige medaljevindere er en russiske sølvmedalist fra OL i London Apti Aukhadov, samt de to bronzevindere Yuliya Kalina fra Ukraine og Maryna Shkermankova fra Hviderusland.

Afsløringerne kommer efter, at det internationale dopingagentur, Wada, er begyndt at gå prøver fra OL i 2008 og 2012 i gennem igen med opdaterede analysemetoder.

- Vi mener, at retrospektive test tjener som en stærk afskrækkelse for dem, der måske overvejer at snyde, skriver Wada i en pressemeddelelse.

/ritzau/Reuters