Firma hjælper unge ud af bandemiljøer

»Jeg er overbevist om, at man vil kunne motivere flere til at forlade banderne, men det kræver, at myndighederne er parate til at planlægge et exitforløb, som kigger længere frem end bare lige at få dem ud af grupperingerne her og nu,« siger Morten Enghave fra Securitas’ kriminalpræventive tiltag Go-For-It.

Go-For-It har haft 50 unge i arbejdstræning. 35 er kommet i lære, i skoleforløb eller i job. Flere af dem har været tilknyttet bandemiljøet, og tre unge fra Rigspolitiets bandeliste er eller har været i et decideret exitforløb hos Securitas.

Justitsminister Morten Bødskov (S) har bebudet, at regeringen under de kommende finanslovforhandlinger ønsker at afsætte 200 millioner kroner over de næste fire år til en øget indsats mod bandekriminalitet i Danmark.

Morten Enghave håber ifølge Politiken, at politikerne vil lytte til Securitas’ erfaringer fra arbejdet med bandemiljøerne, når regeringen skal drøfte exitstrategier:

»Vi taler ikke for, at en kommune bare skal hive en blankocheck frem, men man er nødt til at lægge en økonomisk plan, som rækker et år eller to frem, for at vi kan se, at stor tålmodighed hos både myndigheder og arbejdsgivere giver pote«.

Ifølge formanden for Folketingets Retsudvalg, Karina Lorentzen Dehnhardt (SF), kan det være en styrke, at private aktører tager sig af exitarbejdet, da mange i bandekredse har dårlige erfaringer »med samtlige former for myndigheder«.

»Men vi mangler overblik, og derfor er det væsentligste lige nu at få overblik over, hvad de forskellige kommuner egentlig har gang i, og hvad de har oparbejdet af erfaringer. Jeg ved, at der opstår tvivlstilfælde i kommunerne, i forhold til hvilke muligheder der er i lovgivningen, hvad man må yde tilskud til, og hvilke udgifter man må dække i forbindelse med en exit,« siger hun til Politiken.

Dagens Gossip