Firmaer mister milliarder på pensionskasser

Der er i dag 27 danske virksomheder, der har oprettet deres egen pensionskasse. Men siden finanskrisen har de været i en kritisk økonomisk situation.

Flere har mistet milliarder på at drive en pensionsordning. Og nu ser det ud til, at der venter endnu flere tab. Finanstilsynet har nemlig valgt at skærpe kapitalkravene. Det skriver Børsen.

Værst står det til for firmaer som IBM og Danske Shell. IBM har siden 2007 været nødt til at lægge 2,8 mia. kr. over i deres pensionsordning. De har samlet set 500 aktive medlemmer. Men virksomheden ønsker ikke at lukke ordningen ned trods de nye skærpede krav.

Modsat IBM har Danske Shell valgt at flytte deres ordninger over til pensionsselskabet AP Pension.

»For det første er det ikke vores kerneforretning. For det andet begyndte det at gøre mere og mere økonomisk ondt at have de her kasser,« siger bestyrelsesformand i Danske Shell Søren Greve til Børsen.

Siden 2010 er der faldet ni firmapensionskasser fra. Ifølge Børsen har flere forskellige eksperter og aktører en forventning om, at endnu flere virksomheder vil være nødsaget til at lukke deres pensionskasser de næste år.

En af dem er Carsten Brogaard, der er kontorchef hos Finanstilsynet.

»Vi kan konstatere, at der har været en bevægelse i den retning. Og der er ikke noget, der tilsiger, at det vil blive anderledes i fremtiden. Samtidig optager mange af kasserne ikke nye medlemmer og er således  allerede under afvikling,« siger han til Børsen og forklarer, at de skærpede krav kommer, fordi der er for få medlemmer i pensionskasserne. Det gør det mere besværligt at skønne en gennemsnitlig levealder - og så må der betales mere kapital.

Selvom det er triste tider for virksomhederne, så er det til gavn for de danske pensionsselskaber. De står klar til at modtage en god portion kunder.

Dagens Gossip