Firmaers kæmpe opsparinger står i vejen for vækst

Skrevet af admin

13/11/2014

Mest læste i dag

468,8 milliarder kroner.

Så mange penge har ikke-finansielle danske virksomheder sparet op siden 2009 og frem til andet kvartal i år. De fuldvoksne sparegrise ude hos selskaberne får flere til at advare om, at væksten ikke for alvor kommer i gang, før pengene bliver brugt på investeringer, skriver Børsen.

- Jeg siger ikke, at virksomhederne skal investere bevidstløst, men det er erhvervslivet, der har fingeren på pulsen, og som kan udvikle idéer, der kan sætte gang i noget vækst. Hvis det i stedet overlades til politikerne, vil investeringerne formentligt hurtigt vise sig at være forældede, siger Torben M. Andersen, tidligere overvismand, til avisen.

Virksomhedernes opsparinger svarer til en fjerdedel af det danske bruttonationalprodukt og er ifølge Børsen større end Nationalbankens samlede valutareserve.

Tallene, som Arbejdernes Landsbank har indsamlet for Børsen, viser, at der alene i 2013 blev sparet næsten 100 milliarder kroner op hos virksomhederne.

De bugnende opsparinger er ikke blot en tendens hos danske selskaber. Blackrock, der er verdens største kapitalforvalter, forsøger i øjeblikket at få globale virksomheder til at investere mere.

Klaus Rasmussen, cheføkonom i Dansk Industri, tager virksomhederne til forsvar:

- Det er fornuftigt at få mere egenkapital, for det er ikke hensigtsmæssigt at foretage langsigtede investeringer med brug af kortfristede lån og kassekreditter, siger han til Børsen.

/ritzau/