Fiskerbåd fyldt med asylansøgere sank i havet

Redningsfolk leder natten til onsdag dansk tid efter overlevende ud for den indonesiske ø Java, hvor en fiskerbåd med op til 170 formodede asylansøgere er gået ned i hård søgang.

Ifølge myndighederne er det lykkedes for fiskere i området at redde over 100 personer i land. Det frygtes, at mindst 60 personer er omkommet, skriver flere australske medier.

Indtil videre er et barn det eneste bekræftede dødsoffer i forliset.

- Vi aner ikke, hvor mange, der var om bord, så vi fortsætter med at lede efter andre, der eventuelt er derude, siger lederen af eftersøgningen til nyhedsbureauet AFP.

Båden havde kurs mod Australien. Personerne om bord menes at komme fra Iran og Sri Lanka. Båden sank ved 23-tiden lokal tid efter at have udsendt nødkald.

Over 15.000 bådflygtninge er i år kommet ind i australsk territorium, og det har antændt en ophedet debat om landets flygtningepolitik her få uger før, at australierne skal til parlamentsvalg, skriver nyhedsbureauet Reuters.

Oppositionen beskylder regeringspartiet Labor for ikke at gøre nok for at forhindre den illegale indvandring.

Premierminister Kevin Rudd svarede fredag igen ved at annoncere nye skrappe foranstaltninger for at dæmme op for, hvad der er blevet beskrevet som en dramatisk stigning i antallet af både, der indleder den farefulde sejlads fra Indonesien.

Fremover vil bådflygtninge, der pågribes i Australiens farvande, blive transporteret til Papua Ny Guinea nord for Australien, meddelte Rudd.

Her vil flygtningenes ansøgninger om asyl blive behandlet, og de risikerer ifølge de nye regler at blive tildelt opholdstilladelse i Papua Ny Guinea, der er blandt de mest lovløse og fattige lande i verden med mange mord, voldtægter og udbredt korruption.

/ritzau/

Dagens Gossip