Fiskeriaftale giver håb for fyrede i fiskeindustrien

Det er en rigtig god nyhed, at danske fiskere igen kan fiske i norsk farvand. Både fordi det er vigtigt for industriens økonomi, og fordi fyrede ansatte kan genansættes.

Sådan lyder meldingen fra Peter Bamberger, der er formand for Danish Seafood Association - den samlende forening af danske fiskeindustrier.

- Fiskerne er gået glip af en stor indtægt, og eksportørerne i min forening er gået glip af de forretninger, som de har opbygget gennem mange år, siger formanden.

Eksportørerne har ikke kunnet få de fisk, som de normalt skulle have haft, lyder forklaringen.

- De danske eksportører har i stedet set nordmændene dels tage over og dels levere til danske eksportører, hvor de ellers har kunnet købe af danske fiskere, siger Peter Bamberger.

- De danske fiskeeksportører køber selvfølgelig i Norge, men de køber helst fisk, der er fanget af danske fiskere. Og det er den omsætning, de er gået glip af, som samtidig er i 100 millioner kroner klassen.

Formanden understreger, at en tabt omsætning på det niveau koster på bundlinjen, og at det er penge, som ikke kommer igen for den danske fiskeindustri.

Med den indgåede aftale venter der formentlig også bedre tider for de personer i fiskeindustrien, som på det seneste er blevet fyret, lyder det fra formanden.

Hos virksomheden Hesselholt Fisk i Hanstholm har man eksempelvis tidligere måttet afskedige 60 ansatte på grund af manglende adgang til norsk farvand.

- Det er vores ønske, og det er også min tro, at de mennesker bliver genansat forhåbentlig så hurtigt som muligt, fordi det at få frisk fisk fra danske fiskere og kunne levere til Europa, det er noget, som kunderne har været vant til, siger Peter Bamberger.

Fiskeriaftalen er blevet indgået mellem EU og Norge og er først faldet på plads onsdag aften, selvom den efter planen skulle have været i hus inden nytår.

/ritzau/

Dagens Gossip