Fiskeriforening: Dom lægger Gilleleje Havn i graven

Højesteretsdommen, der tirsdag har bestemt, at tre fiskere fra Gilleleje fiskede i et ulovligt område i Kattegat, betyder, at Gilleleje Havn må pakke sammen.

- Det er katastrofalt. Der kommer ikke til at være en næste generation af fiskere i Gilleleje, siger Jan Nordahl Petersen, der er Gillelejes Fiskeriformand i Danmarks Fiskeriforening.

Han står på Gilleleje Havn og er mildest talt ked af den udvikling, der er sket med havnen over de seneste år.

- Der har ikke været nogen udvikling. Lige siden området blev lukket, har der været en afvikling. Det er katastrofalt, gentager Jan Nordahl Petersen.

I løbet af det seneste år er det ved forskellige retlige instanser blevet diskuteret, om det var ulovligt eller ej, da fiskerne fiskede i det såkaldte "område tre" i Kattegat, der er af stor betydning for Gilleleje Havn.

Tirsdag er der med dommen blevet sat punktum i sagen, og det har ikke været til fiskernes fordel.

- Mit eneste håb er, at man ved politisk hånd vælger at åbne området op igen. Men jeg er ikke optimistisk. Vi har i forvejen presset på i så mange år, siger Jan Nordahl Petersen og tilføjer, at stemningen blandt fiskerne er meget trykket.

Direktøren for Danmarks Fiskeriforening, Niels Wichmann, der har ført sagen for de tre fiskere, ser heller ikke lyst på fremtiden for Gilleleje.

- Vi er meget skuffede. Det betyder, at der er nogle, der går nedenom og hjem. En fiskerihavn som Gilleleje kommer til at blive meget hårdt ramt, siger han.

Hele striden har handlet om, hvorvidt den dansk-svenske lovgivning, der forbyder fiskeri i området, har været i strid med EU-retten. For mens de danske fiskere ikke må fiske i "område tre" må for eksempel tyskere godt.

Niels Wichmann er meget skuffet over, at man ikke har bedt EU-Domstolen tage stilling til sagen.

- Det eneste vi har bedt om hele vejen igennem er at få sagen prøvet ved EU-Domstolen. Det er hverken by-, lands- eller Højesteret gået med til. Det er vi noget skuffede over, siger han.

/ritzau/

Dagens Gossip