Fiskeriformand kalder tobis-kvote alvorlig for økonomien

Det vil få store konsekvenser for økonomien i industrifiskeriet i Danmark. Og det kommer til at betyde et stort fald i eksportindtægterne.

Så utvetydigt er budskabet fra formanden for Danmarks Fiskeriforening PO, Svend-Erik Andersen, efter at det er blevet klart på et møde mandag i Bruxelles for EU's landbrugs- og fiskeriministre, at danske fiskeres tobis-kvote sættes ned til en tiendedel.

For når sæsonen går i gang 1. april, vil det kun være tilladt at fange 13.000 ton i det såkaldte område 1 i Nordsøen. Det er en markant nedgang fra de 125.459 ton, som danske fiskere sidste år måtte tage med tilbage til fiskemelsfabrikkerne.

- Vi håber selvfølgelig, at det prøvefiskeri, som man har besluttet, der skal foretages, viser, der er belæg for en forhøjelse af kvoten i løbet af sæsonen. Men sker det ikke, vil det få store konsekvenser, siger Svend-Erik Andersen.

Han forklarer, at man ved prøvefiskeriet sender 20 fartøjer ud, hvor man fisker efter tobis i område 1 i Nordsøen. Det vil man analysere på og på den baggrund tage stilling til, om der er basis for en højere kvote.

- Vi håber selvfølgelig, at den analyse, der blev foretaget i november eller december, hvor man undersøgte, hvor mange tobis der er tilbage, er en fejl.

- Det har aldrig været så lavt før, og det tyder på, at der er noget galt.

Ifølge Svend-Erik Andersen vil kvoten blandt andet gå ud over fiskerne, arbejdspladser på land og eksportindtægter til Danmark.

- Det betyder en nulindtjening i tobissæsonen, som er den vigtigste del af et års fiskeri.

Også miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) håber, at fiskeriet i område 1 vil vise, at der er mere tobis i havet, end man har regnet med, så kvoterne kan hæves.

- Så lytter vi til resultatet. Det er ingen hemmelighed, at det får store konsekvenser for de industrihavne på Jyllands vestkyst, hvor tobis landes, hvis ikke kvoten forøges, siger ministeren.

/ritzau/

Dagens Gossip