Fjernsynets storhedstid er forbi: Her er de unges nye vaner

Skrevet af Nils Würtzenfeld

08/05/2016

Mest læste i dag

Tv-skærmens status som den dominerende underholdningsskærm i de danske hjem lakker langsomt mod enden.

For selvom tv-skærmen fortsat er det elektroniske underholdningsapparat, flest danskere bruger dagligt, er det ved at blive indhentet af computere, smartphones og tablets. Det skriver Søndagsavisen.

Det i sær den yngre del af befolkningen, der driver udviklingen. Blandt de 18-34 årige er smartphonen nummer et, computeren nummer to, mens tv-skærmen er helt nede på en tredjeplads. Det viser en undersøgelse,YouGov har lavet for Nrgi.

- På meget kort tid er alt fra medier og musik til streamingtjenester blevet tilgængelig på mange flere platforme. Vi er ikke længere tvunget til at sidde stationært foran en skærm, og det har rykket ekstremt meget ved vores vaner på meget kort tid, siger Claus Bülow Christensen, digital analytiker for Zibra Digital Media Group, til Søndagsavisen.

Ifølge Lene Heiselberg fra DR Medieforskning spiller børnefamilier en stor rolle i udviklingen.

- Børnefamilierne har mange forskellige skærme til rådighed. Knap ni ud af ti børn mellem tre og seks har adgang til en tablet. Endnu flere har adgang til en smartphone eller computer, siger hun.

Ingen af eksperterne tror dog på, at tv-skærmen helt forsvinder. Dels giver store skærme en bedre kvalitetsoplevelse, dels spiller de en social rolle.

- Tv’et er stadigvæk den skærm, vi samles om, når vi skal se programmer med venner og familie. Så Tv-skærmen vil fortsat spille en rolle, det er mere måden, vi bruger den på, der er under forandring, siger Lene Heiselberg.

I undersøgelsen angiver 37 procent, at de oftest bruger tv-skærmen, 26 procent peger på deres computer, 19 procent på smartphonen, mens seks procent bruger mest tid på deres tablet.

Følg Dagens TV for flere lignende artikler: