Flådechef står med ryggen mod muren i Sevastopol

Den nye leder for Ukraines flåde har været i embedet i godt et døgn, men hans skibe og dele af landet befinder sig allerede under belejring.

Mandag morgen fortalte Serhij Hajduk sine mænd, at hans forgænger, som i weekenden hoppede af og sluttede sig til de prorussiske myndigheder på Krim, eftersøges for højforræderi.

Da det blev aften, var han lukket inde bag hvide, afskallede mure i sit hovedkvarter på halvøen, mens stærkt bevæbnede russiske soldater og mindst to russervenlige aktivister havde taget opstilling ved indgangen til kasernen.

To ukrainske krigsskibe - alt hvad der er tilbage af en snes fartøjer - lå blokeret i havnen i byen Sevastopol af en russisk minestryger.

- En russisk kommandant gik om bord på de russiske krigsskibe i morges for at forhandle. Skibene forsøgte at sejle af sted, men kunne ikke, og nu kan man se de russiske minestrygere blokere dem, fortæller en lokal turistguide, der til dagligt plejer at vise rundt i havnebyen.

Sevastopol er hjemsted for Ruslands sortehavsflåde, og siden Sovjetunionens opløsning i 1991 har den efter aftale med Ukraine været stationeret her.

Den langt mindre ukrainske flåde har også base her.

De to flåder har i årevis haft venskabelige relationer, men den russiske regerings beslutning om at sætte soldater ind på Krim for at sikre Ruslands militære interesser, har bragt forholdet mellem dem til bristepunktet.

Foran den ukrainske base i Sevastopol har to soldater, som de russervenlige aktivister beskriver som russiske soldater, i camouflageuniformer taget opstilling foran indgangsporten.

Iført elefanthuer ryster de på hovedet, hver gang nogen forsøger at filme dem. Den ene har en kraftig maskinpistol i hånden, den anden en Kalasjnikov-riffel.

Langs basens mure står yderligere seks soldater og følger med.

En mand, der ikke vil fortælle sit navn, siger, at de prorussiske demonstranter vil have den ukrainske flådekommandant Hajduk til at komme ud og sige, at han er på folkets side og ikke regeringens i den ukrainske hovedstad, Kijev.

- Han gemmer sig derinde. Soldaterne indenfor behøver ikke at aflevere deres våben, men vi er nødt til at vide, og de er på vores side, siger han.

Demonstranterne har sat to plakater op. På den ene står "Fascismen vil ikke vinde", mens den anden anden opfordrer det ukrainske militær til at "støtte folket".

Lugten af alkohol hænger tungt i luften.

Demonstranterne har demonstrativt kørt tre biler op foran porten til basen og sikret sig, at ingen kan komme ud.

Indenfor har den ukrainske flådekommandant mandag fortalt soldaterne, at hans forgænger er anklaget for højforræderi.

Det fik soldaterne til spontant at afsynge den ukrainske nationalsang, siger øjenvidner. Nogle græd.

/ritzau/Reuters

Dagens Gossip