Flådeofficer i USA er fængslet for mistanke om spionage

Skrevet af admin

11/04/2016

Dagens topnyheder

En amerikansk flådeofficer er blevet varetægtsfængslet på baggrund af en mistanke om spionage, oplyser en talsmand i Det Hvide Hus.

Officeren tilbageholdes i et militærfængsel i delstaten Virginia, siger talsmand Josh Earnest.

Talsmanden vil ikke svare på, hvad der ligger til grund for anklagen. Han henviser til den relevante styrelse under forsvarsministeriet.

Nyhedsbureauet Reuters skrev søndag, at en flådeofficer med adgang til følsomme efterretninger er anklaget for at have overdraget statshemmeligheder, muligvis til Kina og Taiwan.

Officeren er født i Taiwan, og han er senere blevet amerikansk statsborger ifølge en artikel fra 2008 om den pågældende officer i den amerikanske flådes fagblad.

Her beskrives det, hvordan flådeofficeren forlod Taiwan som 14-årig for at tage med sin familie til USA.

I bladet portrætteres den pågældende officer positivt, og han udtaler sig varmt om USA.

- Jeg har altid drømt om at komme til USA - det forjættede land. Jeg voksede op i den tro, at alle veje i USA førte til Disneyland, sagde flådeofficeren i 2008.

Et anklageskrift fra den amerikanske flåde beskylder officeren for to gange at have videregivet fortrolige oplysninger.

Desuden har han ifølge skriftet forsøgt at videregive oplysninger yderligere tre gange uden held, men til gengæld havde officeren "viden om, at det ville være til en fremmed nations fordel," står der i skriftet.

Ifølge Reuters' oplysninger blev den anklagede flådeofficer pågrebet i en lufthavn på Hawaii i sensommeren 2015. Det skete formentlig i sidste øjeblik, inden at han forlod USA. Han nåede at tjene 17 år i flåden.

Talsmand Lu Kang fra det kinesiske udenrigsministerium siger til Reuters, at han ikke kender til detaljerne i sagen.

På samme måde har Taiwans forsvarsministerium oplyst, at de ikke kender til sagen.

/ritzau/Reuters