Flagdage skal holde sammen på unikt rigsfællesskab

Regeringen besluttede i sidste uge at indføre officielle flagdage for Grønland og Færøerne.

Onsdag holdt statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) i den forbindelse reception for Folketingets Færøudvalg og Grønlandsudvalg på den færøske restaurant Koks i København for at markere de kommende flagdage.

Det bliver første gang, at et andet flag end Dannebrog går til tops på landets statslige bygninger, og det er der en god grund til, mener Løkke. Det skal styrke rigsfællesskabet, siger han.

- Vi behøver ikke at ligne hinanden, tale det samme sprog, være enige om alt eller have samme flag for at holde sammen, siger Løkke i sin tale ved receptionen.

- Vort fællesskab er stærkt, fordi det bygger på respekt, frihed og plads til forskellighed. Vi gør hinanden stærkere. Det er værd at markere.

- Og det gør vi den 21. juni og 29. juli ved at hejse henholdsvis det grønlandske og det færøske flag i hele riget og på vores repræsentationer i udlandet, siger Løkke.

Det vakte en del forundring, da det tidligere på året kom frem, at alle Danmarks statslige flagstænger skulle tælles. Og Løkke kom ind på det i sin tale.

- Da vi i januar begyndte at tælle statslige flagstænger, stod mange i kø for at kritisere det - og gætte på hvorfor.

- For eksempel gættede Mogens Jensen fra Socialdemokraterne på, at årsagen var Claus Hjorts (finansministeren, red.) runde fødselsdag - selv om han kun fylder 69 i september.

- Karsten Hønge fra SF gættede på, at det var en kontorchef i departementet for unyttig viden, der stod bag. Og Henrik Dahl fra Liberal Alliance udtalte, at det var det mest åndssvage, han havde hørt i år, siger Løkke.

Statsministeren oplyser, at der er cirka 534 flagstænger på statens bygninger.

/ritzau/

Dagens Gossip