Flekslånere kan få rentesikkerhed uden at betale mere

Skrevet af admin

28/09/2015

Dagens topnyheder

Mange tusinde boligejere med variabelt forrentede lån skal her i oktober i forbindelse med den næste rentetilpasning beslutte sig for, om de vil fortsætte med det nuværende tilpasningsinterval eller for eksempel skifte fra et F1-lån til et F5-lån.

Men Nykredits seniorøkonom Jeppe Borre gør også opmærksom på, at der er en helt tredje mulighed, som de bør tage med i overvejelserne.

Ved at skifte til et fastforrentet lån vil boligejerne nemlig kunne gardere sig mod fremtidige rentestigninger.

Og selv om en sådan forsikring har en pris i form af en højere rente her og nu, så behøver det ikke at belaste budgettet yderligere, fordi det månedlige afdrag samtidig bliver lavere.

Det vil i mange tilfælde endda betyde, at man slipper med en lavere ydelse.

- Sidder man for eksempel med et F1-lån med omkring 24 år tilbage på lånet, kan man skifte til et 30-årigt fastforrentet lån uden at stige i månedlig ydelse.

- Og det er, når alle omkostninger og kurstab i forbindelse med omlægningen er medregnet, siger Jeppe Borre.

Fordelen ved det fastforrentede lån er, at det kan omlægges og blive billigere, hvis renten falder, og at restgælden omvendt bliver mindre, hvis man omlægger, når renten stiger.

Derved kan man sikre sin friværdi på en måde, som de variabelt forrentede lån ikke gør.

Beslutningen bør dog tages ud fra en individuel vurdering af den enkelte boligejers økonomi og fremtidsplaner.

- Hvis man har en tidshorisont i sin nuværende bolig på fem år, vil et F5-lån måske være mere oplagt.

- Der er jo nogle omkostninger forbundet med en omlægning, som skal fordeles ud over de år, som man tænker at blive i sin bolig, og de skal selvfølgelig holdes op mod de fordele, der er ved et fastforrentet lån i form af rentesikkerhed i resten af dets løbetid, siger seniorøkonomen.

Nykredits beregninger tager udgangspunkt i et F1-lån med en restgæld på en million kroner, som omlægges til et 30-årigt lån med en fast kuponrente på 3,0 procent.

Ved en restløbetid på F1-lånet på 24 år eller mindre vil den månedlige nettoydelse blive mindre end før.

/ritzau/