Flensborg frygter forlænget grænsekontrol

Skrevet af admin

04/01/2016

Dagens topnyheder

Flensborg, der ligger lige syd for den dansk-tyske grænse, har nydt godt af de åbne grænser. Derfor vækker den danske grænsekontrol, der blev indført mandag, bekymring hos byens overborgmester, Simon Faber.

De åbne grænser har tilladt Flensborg at vokse til en regional hovedstad, da byen kan trække på oplandet fra både Danmark og Tyskland.

- Jeg er bekymret. Vi er meget glade for de åbne grænser. Det frie samspil på tværs af grænsen er en væsentlig motor for vores udvikling, siger Simon Faber og fortsætter:

- Det sagt, så er jeg glad for, at der kun er indført grænsekontrol i en moderat grad. Der kunne jeg godt have frygtet, at det blev værre.

Grænsekontrollen er for nuværende en stikprøvekontrol, der varer 10 dage. Det giver kødannelse, men endnu ingen større problemer. Grænsekontrollen kan dog både forlænges og skærpes, hvilket vil give Flensborg store problemer.

- Hele vores vækststrategi hænger sammen med de åbne grænser og det gode samarbejde både mod nord og syd. En midlertidig kontrol kan ikke stoppe den gode udvikling, men bliver den mere permanent, så kan det bremse både væksten og skabelsen af arbejdspladser, siger Simon Faber.

En stor del af Flensborgs vækst kommer fra samarbejdet over grænsen. Simon Faber nævner blandt andre studerende, hvor der samarbejdes med Syddansk Universitet, og Danfoss, hvis medarbejdere kan bo i byen, samt den øgede turisme på tværs af grænsen.

- Der er rigtigt mange berøringsflader, som folk bygger deres liv og karriere på. De åbne grænser gør, at vi ikke er to udkantsområder, men en samlet region. Flensborg er den største by i regionen og kan være den vækstmotor, der trækker hele området frem, siger Simon Faber og fortsætter:

- 10 dages grænsekontrol kan ikke hyle os ud af den, men hvis det bliver værre, så kan det give tilbageslag.

Han understreger dog, at han har den største respekt for, at den danske regering forsøger at styre flygtningestrømmen.

- Det har vi som tysk by en forventning om, at den tyske stat gør for os. På samme måde må man sige, at det ikke er underligt, at den danske regering forsøger at få styr på det, siger overborgmesteren i Flensborg, Simon Faber.

/ritzau/