Flere ældre skal klare sig uden hjemmehjælp

57 procent af landets kommuner forventer, at antallet af modtagere af praktisk hjælp falder fra 2013 til 2014. 21 procent af kommunerne forventer, at antallet af modtagere af personlig pleje vil falde.

Samtidig svarer kommunerne, at de i højere grad vil gøre de ældre selvhjulpne ved hjælp af rehabiliteringsprogrammer. Den melding vækker bekymring hos Ældre Sagen.

»Rehabilitering kan være udmærket, men det bør være frivilligt, om man vil være en del af det,« siger underdirektør i Ældre Sagen, Michael Teit Nielsen.

Han henviser til, at kun 17 procent af kommunerne ifølge undersøgelsen giver borgerne mulighed for at vælge mellem rehabilitering og hjemmehjælp. I 80 procent af kommunerne er det visitator, altså kommunen, der afgør, om den enkelte skal genoptrænes eller modtage hjemmehjælp.

»Vi mener ikke, der skal være tvang. Hvis man kan se, at et træningsforløb er forbundet med stor smerte, der tapper borgeren for kræfter, så skal borgeren have lov at sige, at det her ikke giver mening og så få hjemmehjælp i stedet,« siger Michael Teit Nielsen, der er overbevist om, at de ældre langt hen ad vejen ønsker at være selvhjulpen.

Ældre Sagen havde gerne set, at Hjemmehjælpskommissionen i sin rapport, der udkom mandag, havde understreget, at rehabilitering er en frivillig sag.

Hos kommunerne mener man dog, at Ældre Sagen maler fanden på væggen.

»Det er helt efter bogen, at vi lægger pleje og omsorg om, så de, der har træningspotentiale, får genoptræning. Mange vil gerne være mere selvhjulpne,« siger formand for socialudvalget i Kommunernes Landsforening, Anny Winther (V).

Hun mener ikke, det skal være frivilligt for de ældre, om de vil lade sig omfatte af rehabilitering.

»Jeg siger nej til ønsket om frivillighed som sådan, men de ældre skal selvfølgelig være motiveret, ellers får vi jo ikke noget fornuftigt ud af det,« siger Anny Winther.

»Vi har jo faglært personale, der kan vurdere, om der er fremskridt eller tilbageskridt, og hvis det er tilbageskridt, så bakker vi naturligvis op med pleje og hjælp i det omfang, det er nødvendigt,« siger hun.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip