Flere arbejdsløse danskere finder job i Norge

Skrevet af admin

23/10/2013

Mest læste i dag

Flere danskere søger nordpå i jagten på et job.

Mellem 2008 og 2012 er antallet af danskere med arbejde i Norge steget fra 13.600 til 16.400, viser tal fra Norges Statistisk Centralbyrå. Det svarer til en stigning på 20 procent, skriver Information.

Ifølge arbejdsmarkedsforsker ved Aalborg Universitet Henning Jørgensen er forklaringen en kombination af høj arbejdsløshed i Danmark og mangel på arbejdskraft i Norge, hvor der "virkelig er drøn på økonomien".

- Med den arbejdsløshed, vi har i Danmark, er det fint. Ellers går vi arbejdsløse i en længere periode og er i fare for at ryge ud med de ændrede dagpengeregler, der er helt horribelt hårde, siger han til Information.

Selv om efterspørgslen på arbejdskraft i Norge er dalet lidt siden sidste år, viser tal fra den norske jobformidling NAV, at der stadig er 32.200 ubesatte stillinger.

Ledigheden i den samlede danske arbejdsstyrke har været støt faldende det sidste par år, men den er stadig væsentligt højere end i 2008.

Hos Job & Uddannelse i Øresundsregionen, som er et initiativ, Københavns Kommune står bag, kender man godt til tendensen.

- Mange tager op og arbejder hårdt i to eller tre uger, kommer hjem i en uge, og så tager de op igen og arbejder, forklarer projektleder Jacob Løbner Pedersen.

Det er derfor især antallet af pendlere, som bor i Danmark og arbejder i Norge, der er steget. I perioden 2008 til 2012 er der næsten sket en fordobling fra 3000 pendlere til 5500.

Det er ikke kun danskerne, der finder job i Norge. Antallet af svenskere, som arbejder i nabolandet, er steget fra 47.300 i 2008 til 52.300 i 2012, og i modsætning til danskerne er stigningen sket blandt dem, som også bosætter sig i Norge frem for at pendle.

- Det har ikke været nødvendigt for os i Danmark, fordi vi har kunnet få job, der hvor vi bor, så det er først her efter krisen, at vi er begyndt at orientere os mod det nære udland, siger Jacob Løbner Pedersen.

/ritzau/