Flere arbejdspladser forsvinder i byggeriet

Byggeriet beskæftigede i fjerde kvartal færre ansatte end i kvartalet før. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik.

Ifølge opgørelsen var der 143.200 på arbejde i byggeriet mod 144.700 i kvartalet før, når der tages højde for sæsonudsving. Det svarer til et fald på 1,0 procent.

Der var flere ansatte inden for anlæg, mens antallet i job faldt både inden for reparation og andet arbejde. Inden for nybyggeri var tallet stort set uændret.

Ifølge chefanalytiker Mikkel Høegh, BRFkredit, kan beskæftigelsen i byggeriet sagtens falde yderligere i den kommende tid.

- BoligJobffradraget er blevet udfaset. Vi har tidligere fået tal på, at det har givet anledning til væsentlig tyndere ordrebøger hos byggefagene, forklarer han.

Denne udvikling vil især ramme beskæftigelsen inden for kategorien reparationer og vedligehold.

- Umiddelbart er der heller ikke nogen særlig beskæftigelseseffekt at spore ved, at der er blevet fremrykket offentlige investeringer, konstaterer Mikkel Høegh.

Ser man på de enkelte fag, er det kun el- og vvs-folk, der oplever fremgang.

Den største tilbagegang rammer murermestre, der har en nedgang i beskæftigelsen på hele otte procent. Dette er blandt andet et udtryk for, at nybyggeriet står forholdsvis stille.

Mikkel Høegh peger på, at den svage økonomiske udvikling i Danmark fører til faldende beskæftigelse.

- Skal vi have gang i boligmarkedet og privatforbruget, så skal beskæftigelseskurven knækkes, ellers bliver det ikke til andet end små skvulp i overfladen, siger Mikkel Høegh.

- Danskerne er aktuelt ganske tilbageholdende som følge af usikkerhed omkring jobsituationen. Dermed virker skattelettelser og lignende ikke specielt ekspanderende på økonomien, da pengene blot ender på opsparingskontoen, vurderer han.

/ritzau/

 

Dagens Gossip