Flere bilister tiltales nu for at hjælpe flygtninge

Skrevet af admin

20/01/2016

Mest læste i dag

Få dage efter dommen i den første sag om danske bilisters pludselige hjælp til flygtninge og migranter følger nu en stribe andre sager.

Anklagemyndigheden ved Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi har onsdag valgt at rejse tiltale mod i alt syv personer for i dagene omkring 7. september 2015 at have bistået udlændinge med at opholde sig i Danmark og hjælpe dem gennem landet.

- Sagerne har været en del fremme i pressen, også som følge af flere af de impliceredes offentliggørelse af deres handlinger på de sociale medier, siger chefanklager Henriette Rosenborg Larsen i en pressemeddelelse.

Hun oplyser, at de syv tiltalte fordeler sig på fire forskellige sager. Alle er tiltalt for overtrædelse af udlændingelovens § 59 - også kaldet "den milde" paragraf for menneskesmugling.

- Udgangspunktet for strafudmålingen i den type sager er fængsel, men grundet sagernes særlige omstændigheder har vi - koordineret med de lignende sager fra det jyske - besluttet alene at nedlægge påstand om bødestraf, siger Henriette Rosenborg Larsen.

Det samme var tilfældet fredag, hvor en 41-årig østjydes ønske om at hjælpe en flygtningefamilie resulterede i en bøde på 5000 kroner.

Dommen blev afsagt af Retten i Randers efter et kort retsmøde, hvor manden erkendte, at han 8. september sidste år gav fem afghanske flygtninge et lift fra den nordtyske by Flensborg til færgelejet i Grenaa.

Sagen var langt fra den første for overtrædelse af udlændingeloven. Men det var den første retssag oven på den stribe af sager, som politiet rejste mod danske bilister, der gav flygtninge et lift omkring 7.-9. september sidste år.

I retten lagde både anklager og forsvarer vægt på, at det altruistiske motiv burde tælle som en formildende omstændighed.

Mens forsvarsadvokat Peter Zacher advokerede for straffrihed, anbefalede anklageren en straf på 15.000 kroner.

Den 41-årige valgte at acceptere bøden på 5000 kroner, mens anklagemyndigheden endnu ikke har taget stilling til, om landsretten skal have chancen for at se på sagen.

/ritzau/