Flere bliver smittede med stafylokokker

I 2012 blev 1.556 danskere smittet, det var en stigning på 20 procent i forhold til året før, mens der siden 2009 er tale om en fordobling af det samlede antal smittede.

»Vi ser stadig flere tilfælde af MRSA blandt danskerne. Langt de fleste er almindelige raske personer, som har fået bakterien ude i samfundet. For de mennesker er der stort set ingen problemer, fordi de bærer bakterien uden at være syge. Der, hvor vi ser problemerne, er hvis man bliver indlagt, fordi man så er øget sårbar, enten fordi man lige er blevet opereret eller ved, at man har fået en anden behandling, der gør, at ens immunforsvar ikke er så godt,« siger overlæge ved Statens Serum Institut Robert Skov.

Han oplyser, at den antibiotikaresistente stafylokokbakterie kan betyde, at smittede personers sygdomsforløb bliver længerevarende. Det gør de, fordi behandlingen bliver forsinket, da bakterierne ikke reagerer på antibiotikaene, som sygehuset i første omgang vil give.

Ifølge Robert Skov kan det stigende antal smittede skyldes, at stafylokokbakterien i stigende grad er udenfor sygehusene.

»Vi kan se, at vi får rigtig mange tilfælde ind fra udlandet. I Danmark har vi en meget aktiv behandling. Vi forebygger, at man har en stor gruppe MRSA-smittede personer, men det gør man ikke i udlandet. Det betyder, at der er mange mennesker i samfundet, der kan have det, og dem er vi i kontakt med, når vi rejser,« siger Robert Skov.

Ifølge Robert Skov er der dog ikke grund til panik. Dog er det vigtigt, at man nævner overfor sin læge, hvis man bliver syg efter at have været i risiko for smitten.

»De to hovedrisikogrupper er, hvis én i ens familie har haft MRSA, eller hvis man har været i udlandet. Og så er der den nye risikogruppe, som er, hvis man arbejder i svinelandbruget. Hvis man er i en af de grupper, og man kommer til lægen, fordi man er syg, så skal man sige: »Jeg har en ekstra risiko«. Så vil lægerne håndtere det ved at give en den rette medicin og sørge for, at det ikke smitter videre,« siger Robert Skov.

Rapporten, der dokumenterer stigningen i stafylokoksmitten, er udarbejdet i samarbejde mellem Statens Serum Institut og DTU Fødevareinstitut og dokumenterer ligeledes, at 232 personer er smittet med svinetypen af MRSA.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip