Flere bliver syge: Kræftens Bekæmpelse kræver handling

Skrevet af admin

06/03/2014

Dagens topnyheder

Antallet af kræftramte danskere vil stige med 30 procent over de næste 10 år. Det er derfor på høje tid, at det danske sundhedssystem begynder at tage højde for de mange nye kræftpatienter.

Den opfordring kommer fra Kræftens Bekæmpelse, der ved en konference torsdag på Christiansborg fremlægger analyser, som fortæller, at der i 2025 vil være 10.000 flere kræftpatienter om året i forhold til i dag.

- Alarmknapperne bør lyse rødt for politikerne. Der er tale om så store stigninger, at det er helt uansvarligt ikke at sætte ekstra midler af til det.

- Hvis ikke politikerne går i gang med en kræftplan, vil det gå ud over mange patienter i de kommende år, advarer Frede Olesen, formand for Kræftens Bekæmpelse, i en pressemeddelelse.

Ifølge Kræftens Bekæmpelse er man i udlandet begyndt at tage højde for flere kræfttilfælde, mens vi i Danmark halter bagefter, når det gælder behandling af ældre med kræft.

Frede Olesen nævner Tyskland som et eksempel, der er værd at følge. I Region Sjælland ender patienter over 70 år langt oftere uden behandling sammenlignet med Slesvig-Holsten.

Hver fjerde af de ældre i Region Sjælland bliver ikke behandlet for tarmkræft, mens det tal kun er 15 procent i den nordtyske region.

- På den baggrund ser det underligt ud, at der er planer om at nedlægge 30 procent af sygehussengene herhjemme, når vi samtidig kan se, at der kommer 30 procent flere kræftpatienter, siger Frede Olesen.

Årsagen til de mange nye kræftpatienter er, at danskerne bliver ældre. Med alderen stiger også sandsynligheden for at få kræft. Derfor viser analyserne også, at omkring 90 procent af stigningen skyldes den aldrende befolkning.

- Der har nok været en tendens til, at man har skruet ned for kræftbehandlingen, når patienterne blev ældre.

- Derfor ser vi, at flere screeninger og behandlinger ikke bliver foretaget, når man kommer op i alderen, lyder det fra formanden for Kræftens Bekæmpelse.

/ritzau/