Flere børn under fem år overlever

»Det er en utrolig god nyhed og et bevis for, at det virkelig nytter at gøre en indsats for de mest udsatte børn i verden,« siger generalsekretær i UNICEF Danmark Steen M. Andersen i en pressemeddelelse.

Det er især indsatsen mod smitsomme sygdomme som diarré, der har båret frugt. Fra 2000 til 2012 faldt antallet af dødsfald forårsaget af diarré med over 50 procent - fra 1,3 millioner til 0,6 millioner.

»UNICEF har i tæt samarbejde med partnere og regeringer hjulpet med at forbedre landenes sundhedssystemer, så flere har fået adgang til sundhedshjælp, også selvom de bor langt væk fra egentlige sundhedsklinikker. På den måde har vi kunnet forebygge og behandle sygdomme som lungebetændelse og diarré, og det er det, vi ser resultatet af nu,« siger Steen M. Andersen.

Syv af verdens fattigste lande har allerede nået FNs 2015-mål om at reducere børnedødeligheden med to tredjedele. Det gælder blandt andre Bangladesh, som har reduceret børnedødeligheden med 72 procent siden 1990. Et lands BNP behøver altså ikke at hænge sammen med dets evne til at redde børns liv, påpeger UNICEF.

Trods de store fremskridt vurderer organisationen dog, at det bliver svært at nå FNs 2015-mål. Der er især brug for at investere mere i bekæmpelse af spædbørnsdødelighed. Næsten halvdelen af de 6,6 millioner børn, der mistede livet i 2012, døde inden for den første måned af deres liv. Én million af dem døde på den dag, de blev født.

Udviklingsminister Christian Friis Bach (R) er begejstret for det faldende børnedødelighedstal, men deler UNICEFs bekymring for, om målsætningen kan nås i 2015.

»Det er meget positivt, at det går den rigtige vej med fald i børnedødeligheden. Det viser, at indsatsen virker. Det virker, når piger og kvinder får bedre adgang til uddannelse, sundhedsydelser og rent vand. Men vi er ikke i mål endnu. Der er stadig alt for mange børn under fem år og især spædbørn, der dør. Derfor er det afgørende, at vi fastholder fokus på pigers og kvinders rettigheder, og på, at verden når 2015-målet om at reducere børnedødeligheden,« siger Christian Friis Bach.

Dagens Gossip