Flere dræbt under demonstrationer i Sudan

Folkelige protester i det stramt styrede Sudan under præsident Omar Hassan al-Bashir, er yderst sjældne. Men nyheden om statsstøttens delvise bortfald, har skabt så voldsom vrede blandt de fattigste indbyggere, at det på trods af opbud af civile og uniformerede betjente er kommet til flere sammenstød i og omkring hovedstaden.

Onsdag satte demonstranter i Khartoum ild til en universitetsbygning og til adskillige tankstationer, ligesom hovedvejen til lufthavnen blev blokeret af demonstranter.

Ifølge Reuters affyrede politiet i hovedstadens centrum tåregas mod demonstranterne samtidig med, at uniformeret og civilklædt politi med skydevåben og knipler hastede mod bymidten. Andre politifolk indtog positioner på tagene af regeringsbygninger.

I følge Reuters fortsatte urolighederne i og uden for Khartoum, efter at mørket havde sænket sig.

Tirsdag blev to civile dræbt under demonstrationer i Khartoum, og aktivister samt familier til de to beskylder politiet for at være skyld i dødsfaldene.

Politiet har ifølge nyhedsbureauet kun bekræftet et enkelt dødsfald og forklarer, at det skyldtes et røveri, hvor en gerningsmand skød og dræbte en ubevæbnet mand.

Da Sydsudan efter årtiers borgerkrig blev en selvstændig nation for to år siden, mistede Sudan tre fjerdedele af sine oliereserver, hvilket allerede sidste år medførte, at statsstøtten til brændstof blev reduceret og nu reduceres yderligere.

Olieeksport har hidtil været landets hovedindtægtskilde, men regeringen har uden det store held forsøgt at erstatte de manglende indtægter med en øget eksport af guld. Samtidig er Sudans økonomi plaget af voldsom inflation.

Dagens Gossip