Flere elever bliver på skolebænken i deres praktiktid

Skrevet af admin

25/11/2015

Dagens topnyheder

Elever på landets erhvervsuddannelser tilbringer i stadig højere grad en del af deres praktiktid i et praktikcenter frem for ude i en virksomhed.

Det viser den seneste opgørelse fra september i år, som Ministeriet for Børn, Undervisning og Ligestilling har offentliggjort.

I alt er 7130 elever i praktik i et praktikcenter, og det er ni procent flere end sidste år.

Ti gange så mange - 72.220 elever - er i gang med praktik i en virksomhed. Det er to procent færre end sidste år.

Praktikcentrene åbnede 1. september 2013 og er for de elever, der ikke har en ordinær praktikplads hos en arbejdsgiver. I stedet kan eleven kombinere skolepraktik med kortere eller længere praktikforløb hos en arbejdsgiver.

Chefkonsulent i ministeriet Maria Bille Høeg understreger, at det kun er to procent af alle elever, der afslutter en erhvervsuddannelse, der slet ikke har været forbi en virksomhed. Og at tiden i praktikcentrene oftest er af kortere varighed.

- Det er naturligvis ærgerligt, at vi kan se et lille fald i antallet af igangværende uddannelsesaftaler. Men det er vigtigt at slå fast, at langt de fleste elever rent faktisk kommer i praktik i en virksomhed, mens de er i gang med deres erhvervsuddannelse, siger Maria Bille Høeg.

Det billede genkender Rasmus Helleberg Frimodt, afdelingsleder på Nationalt Center for Erhvervspædagogik på Professionshøjskolen Metropol.

Han finder det ikke overraskende, da de nye praktikcentre tilbyder praktik inden for flere uddannelser, end det var tilfældet for fortidens skolepraktik.

- Derudover kan det være en god overgang for eleverne, indtil de får en praktikplads i en virksomhed. Men udviklingen i forhold til antal af praktikpladser går stadig den forkerte vej, siger han.

Formanden for Erhvervsskolernes Elevorganisation, Morten Egede, så stadig helst, at eleverne kom ud på virksomhederne med det samme.

- Når man ikke bruger al sin praktik ude i virksomhederne, så får man ikke den samme forståelse for det arbejdsliv, der venter en.

- Det er ikke, fordi man nødvendigvis bliver fagligt dårligere. Men forståelsen for arbejdsmarkedet skal ind med modermælken, og det kommer den kun i en virksomhed, siger han.

/ritzau/