Flere end 5000 gravide er smittet med zika-virus

5013 gravide kvinder i Colombia er smittet med zikavirus, viser tal fra landets sundhedsinstitut ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Zikavirus er blevet kædet sammen med microcephali, som er en neurologisk lidelse, der medfører underudvikling af kraniet hos spædbørn. De unormalt små kranier kan føre til udviklingsproblemer.

Der er dog stadig mange ubekendte ved virusset, der har spredt sig til over 30 lande i især Syd- og Mellemamerika. Blandt andet er det ikke bevist, at zika med sikkerhed fører til microcephali hos spædbørn.

Brasilien er i færd med at undersøge den mulige forbindelse mellem zika og flere end 4300 tilfælde af microcephali.

I alt er 31.555 af Colombias indbyggere smittet, lyder det ifølge Reuters. Colombia forventer, at op mod 600.000 mennesker vil blive smittet i år.

Senest har talspersoner for Verdenssundhedsorganistionen, WHO, sagt, at det er meget sandsynligt, at der også er en årsagssammenhæng mellem zikavirusset og nervesygdommen Guillain-Barré.

Guillain-Barré gør, at kroppens immunforsvar angriber nerver og muskler. Sygdommen giver tiltagende muskelsvaghed, som begynder i fødderne og bevæger sig opad i ben og krop.

Omkring én ud af fem får også lammelse af vejrtrækningen, og i sjældne tilfælde kan man blive fuldstændig lammet.

Tidligere på ugen sagde WHO's vicegeneraldirektør, Marie-Paule Kieny, at der går mindst 18 måneder, før forsøg med vacciner mod den berygtede virus kan begynde. Virusset kan medføre feber, røde øjne og udslæt.

En vurdering lyder ifølge Reuters på, at omkring 80 procent af dem, der bliver smittet, ikke oplever nogen symptomer.

Zikavirus, som WHO har erklæret en global trussel, bliver overført med myggearten aedes, som ikke findes i Danmark.

/ritzau/Reuters

Dagens Gossip