Flere frygtes døde i vandmasserne

For tredje dag i træk kæmper tusindvis af indbyggere i Centraleuropa mod massive oversvømmelser og jo mere tid, der går, jo større er frygten for flere omkomne i vandmasserne.

Samlet set meldes mindst ni dræbt, og tusindvis er blevet evakueret og tvunget til at forlade alt, hvad de ejede og havde.

Adskillige andre er meldt savnet som følge af oversvømmelserne, der dækker et område, der strækker sig fra det sydlige Tyskland, til Polen, Schweiz, Tjekkiet og Østrig.

I Østrig er det usikkert, om de nyinstallerede barrierer ved Donau-floden vil være tilstrækkelig høje til at holde floden tilbage.

- Der er et spørgsmål om centimeter, siger en embedsmand i Niederösterreichs provinsielle administration ifølge det tyske nyhedsbureau dpa.

Mange steder i Østrigs vestlige regioner er situationen dog forbedret, og det enorme oprydningsarbejde er gået i gang.

I Slovakiet og Ungarn er myndighederne også blevet tvunget til at styrke deres forsvarsværker mod oversvømmelser langs Donau.

Den tyske kansler, Angela Merkel, besøger tirsdag det katastroferamte Bayern for at drøfte situationen med delstatens ministerpræsident, Horst Seehofer.

Oversvømmelserne har ramt hårdt i den bayerske grænseby Passau, hvor vandstanden mandag var den højeste siden 1501.

Her løber floderne Inn og Ilz ud i Donau, og Passaus 50.000 indbyggere har mistet forsyningen med rindende vand, som er lukket på grund af risikoen for smitte. Der er slået katastrofealarm i området.

Ud over Bayern er situationen alvorlig i delstaterne Thüringen og Sachsen.

Det er flere dages voldsomme regnskyl, som har fået floderne i Centraleuropa til at gå over deres bredder.

I Tjekkiets hovedstad Prag vækker situationen uhyggelige mindelser om oversvømmelserne i 2002, der kostede 17 menneskeliv alene i Tjekkiet.

Tjekkiets premierminister, Petr Necas, har erklæret størstedelen af landet i undtagelsestilstand på grund af oversvømmelserne. Omkring 3000 personer er evakueret, og omkring 1000 dyr i Prags zoologiske have er flyttet til højereliggende steder.

Vandstanden i floden Vltava (Moldau), som løber gennem Prag, ventes dog at toppe i løbet af tirsdagen.

/ritzau/dpa

Dagens Gossip