Flere fyresedler til tillidsfolket

Men sådan er det ikke mere i den offentlige sektor, skriver Ugebladet A4.

Nye tal viser, at de kommunale arbejdsgivere deler fyresedler ud til tillidsrepræsentanterne som aldrig før. I 2012 alene blev over 300 tillidsfolk afskediget ifølge en rundringning, som Ugebrevet A4 har gennemført til en række fagforbund.

Det store pres på tillidsrepræsentanterne får fagbevægelsen op af stolen. Dennis Kristensen, forbundsformand i FOA, synes, det er dybt bekymrende, at stadigt flere tillidsfolk fyres.

»Arbejdsgiverne i kommuner og regioner er i fuld gang med at løbe fra nogle grundlæggende principper i den danske model, og det skader samarbejdet,« siger han til Ugebrevet A4.

De store antal af fyresedler til tillidsmændene er ifølge arbejdsmarkedsforsker og professor på Aalborg Universitet, Henning Jørgensen, et tegn på, at arbejdsgiverne i kommunerne og regionerne er ved at underminere det, som fagbevægelsen kalder rygraden i den danske model.

Helt konkret peger arbejdsmarkedsforskeren på, at Kommunernes Landsforening (KL) ønsker at reducere antallet af beskyttede medarbejdere, for eksempel skal beskyttelsen af suppleanter i tillidshverv væk.

»Der er ingen tvivl om, at de offentlige arbejdsgivere vil formindske beskyttelsen af tillidsrepræsentanter og så stække deres indflydelse. I denne omgang kom suppleanterne i skudlinjen, men arbejdsgiverne går også efter tillidsrepræsentanterne,« siger Henning Jørgensen til Ugebrevet A4.

Hos KL afviser man anklagerne om, at kommunerne afskediger tillidsrepræsentanter som aldrig før.

»Men kommunerne har af økonomiske grunde været nødt til at afskedige medarbejdere. Derfor er der samlet set afskediget flere ansatte, og det betyder også flere afskedigelser af tillidsrepræsentanter. Men når vi ser på den relative andel, er der ikke sket en stigning. Og fagbevægelsen har slet ikke belæg for at sige, at tillidsrepræsentant-beskyttelsen ikke er så reel som tidligere,« siger direktøren til Ugebrevet A4 med henvisning til, at KL ikke har tabt en eneste sag, som forskellige fagforbund har rejst om uberettiget afskedigelse af tillidsvalgte.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip